Vaccins worden uitgebreid onderzocht en getest voordat ze aan mensen worden gegeven. Ook als een vaccin in gebruik is genomen, worden deze onderzoeken nog steeds uitgevoerd. Een overzicht van het uitgevoerde onderzoek vind je hieronder.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doet zelf ook onderzoek naar de infectieziekten waartegen we vaccineren, en de vaccins die we daarvoor gebruiken. Alle ziektegevallen van deze infectieziekten* moeten bij de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) gemeld worden, nadat een arts of laboratorium de ziekte heeft vastgesteld(PDF). Het RIVM rekent dan met deze informatie uit hoe goed en hoe lang een vaccinatie beschermt. Elk jaar publiceren we deze berekeningen. Deze rapporten zijn te vinden via de pagina Rapporten en andere onderzoeken over het RVP.

* Twee uitzonderingen zijn HPV Humaan Papillomavirus (Humaan Papillomavirus) en rotavirusinfecties: 

  1. Ziektegevallen van HPV hoeven niet bij de GGD gemeld te worden. De reden hiervoor is dat er meestal vele jaren zitten tussen het moment van besmetting en het moment dat de ziekte zich openbaart. Bovendien ruimt het lichaam het virus meestal vanzelf op. 
  2. Ook infecties met het rotavirus hoeven niet gemeld te worden. Het rotavirus zorgt voor een ontstoken maag en darm. Dat kan ook door andere ziekteverwekkers komen, maar de behandeling voor de ziekte is altijd hetzelfde. Daarom wordt er meestal niet getest of de ziekte door het rotavirus komt, en hoeven rotavirusinfecties niet gemeld te worden.