De DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-Hib-HepB-vaccinatie beschermt kinderen tegen 6 ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en Hepatitis B.

Waar en wanneer wordt de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie gegeven?

Voordat een kind een jaar wordt, krijgt het 3 vaccinaties tegen DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-Hib-HepB: met 3 maanden, 5 maanden en 11 maanden. Kinderen geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de derde vaccinatie met 12 maanden in plaats van 11 maanden. Ouders ontvangen als hun baby ongeveer 4 weken oud is een uitnodiging en een set oproepkaarten voor de verschillende vaccinaties. Kinderen krijgen deze vaccinaties op het consultatiebureau.

Omdat deze infectieziekten juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk zijn, is vaccinatie op jonge leeftijd belangrijk. Voor een volledige en langdurige bescherming is het nodig de inentingen meerdere keren met voldoende tussentijd te geven. Kinderen krijgen de inenting in arm of been.

Geschiedenis van DKTP-Hib-HepB-vaccinatie

De DKTP-vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio zit sinds 1962 in het Rijksvaccinatieprogramma. In 2003 werd aan dit combinatievaccin een vaccin tegen Hib-ziekten toegevoegd. Sinds 2011 zit in dit combinatievaccin ook een bescherming tegen Hepatitis-B.

Hepatitis B-vaccinatie voor baby’s

De vaccinatie tegen hepatitis B is in 2011 toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Voor 2011 werd de vaccinatie alleen via het Rijksvaccinatieprogramma gegeven aan kinderen van moeders met chronische hepatitis B en van ouders uit landen waar hepatitis B veel voorkomt. Sommige ouders hebben vragen over de noodzaak van deze vaccinatie voor hun kind. Wij geven hier een korte uitleg.

Het risico voor een baby om hepatitis B op te lopen is klein in Nederland, maar als het gebeurt, kan dat ernstige gevolgen hebben omdat deze infectie bij baby heel vaak blijvend is. Dat kan leiden tot leverkanker en een ernstige beschadiging van de lever. Inmiddels worden kinderen wereldwijd gevaccineerd tegen hepatitis B. De Wereldgezondheidsorganisatie wil hepatitis B met behulp van vaccinatieprogramma’s overal in de wereld uitroeien.

Het vaccin is heel effectief, vooral als het op jonge leeftijd wordt gegeven. Na een volledige serie prikken ben je voor de rest van je leven beschermd. Het vaccin is al meer dan 30 jaar in gebruik en er is dus ruime ervaring mee. Ook in Nederland wordt er al vele jaren gevaccineerd tegen hepatitis B. Het betreft mensen die mogelijk met bloed in contact komen tijdens hun werk, bijvoorbeeld verpleegkundigen en politieagenten en mensen die om andere redenen een verhoogd risico hebben op besmetting met hepatitis B, zoals mensen die verre reizen maken. Er is dus een redelijke kans dat je in je leven risico loopt op een hepatitis B infectie. Daarom is het hepatitis B-vaccin onderdeel van het DKTP-Hib-HepB combinatievaccin dat wereldwijd steeds meer wordt gebruikt voor de vaccinatie van baby. Combinatievaccins voor baby zonder de hepatitis B component worden tegenwoordig nauwelijks meer gemaakt en zijn in Nederland niet meer verkrijgbaar.

Waarom Jaap de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie belangrijk vindt

Hepatitis is een sluipmoordenaar

 

Waarom Jaap de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie belangrijk vindt