De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib en hepatitis B. Kinderen krijgen de prik met 3, 5 en 11 maanden. Kinderen geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de derde vaccinatie met 12 maanden in plaats van 11 maanden. Zie vaccinatieschema 2025

De DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-Hib-HepB-prik in het kort

Beschermt tegen Difterie, kinkhoest, tetanus en polio , Hib en hepatitis B
Gegeven bij 3, 5 en 11 maanden (soms een extra prik bij 2 maanden)   
Kinderen geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de derde vaccinatie met 12 maanden in plaats van 11 maanden. Zie vaccinatieschema 2025.
Beschermingsduur Na de laatste DKTP-Hib-HepB is je kind zeer waarschijnlijk levenslang beschermd tegen Hib en hepatitis B. Voor difterie,  kinkhoest, tetanus en polio worden extra vaccinaties gegeven bij 4 en 9 jaar (bij 9 jaar alleen difterie, tetanus en polio). Vanaf 2025 is dit bij 5 en 14 jaar. Zie vaccinatieschema 2025
Meest voorkomende bijwerkingen Koorts, huilen, spugen, slaperigheid, diarree, niet goed drinken en klachten op de plek van de prik, zoals een rode, dikke of pijnlijk arm

Wanneer DKTP-Hib-HepB-vaccinatie

Kinderen krijgen de DKTP-Hib-HepB-prik 3 keer voor hun eerste verjaardag, omdat deze ziektes vooral voor jonge kinderen gevaarlijk zijn.  De eerste prik werkt al goed, maar er zijn meerdere prikken nodig voor een goede bescherming.  

Na 3 prikken is waarschijnlijk 100% van de kinderen voor de rest van hun leven beschermd tegen Hib, hepatitis B en polio. Om echt zeker te weten dat kinderen goed zijn beschermd tegen polio, vaccineren we hier nog 2 keer tegen. Ook voor difterie, kinkhoest en tetanus zijn extra vaccinaties nodig. Die krijgt een kind in het jaar dat het 4 en 9 wordt. Vanaf 2025 is dat bij 5 en 14 jaar. Zie ook het vaccinatieschema en de wijzigingen in het vaccinatieschema vanaf 2025. De bescherming tegen kinkhoest duurt ongeveer 5 jaar. Soms kun je toch nog kinkhoest krijgen, ook al ben je gevaccineerd.

Extra DKTP-Hib-Hep-B-prik bij 2 maanden?

Heeft de moeder geen kinkhoestprik gehaald, dan krijgt het kind bij 2 maanden een extra vaccinatie (DKTP-Hib-HepB). Ook in een aantal andere situaties,  krijgt hij of zij deze extra prik. Bijvoorbeeld als het kind te vroeg is geboren. De jeugdarts bespreekt dit met je.

Bijwerkingen van de DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-Hib-HepB-vaccinatie

Wanneer? De meeste bijwerkingen beginnen binnen 1 dag na de vaccinatie en zijn binnen een paar dagen weer verdwenen.
Wat vaak gebeurt

Koorts, huilen, spugen, slaperigheid, diarree, niet goed drinken en klachten op de plek van de prik, zoals een rode, dikke of pijnlijk arm.

Wat soms gebeurt
  • Bij ongeveer 1 op 10.000 baby’s komt het voor dat het kind plotseling niet meer reageert. Het wordt slap en ziet heel erg bleek. Dit heet een collaps. Het ziet er eng uit, maar gaat na gemiddeld 6 tot 30 minuten vanzelf weer over. Het is niet gevaarlijk. Het komt vooral voor na de 1ste prik van deze serie. 
  • Ook kan 1 op de 10.000 baby's verkleurde benen krijgen. Hierbij is er een rode, blauwe of grijze verkleuring van (een deel van) de benen. Soms is het verkleurde deel gezwollen en warm, soms koud. Ook dit ziet er eng uit, maar gaat na gemiddeld 2 uur vanzelf weer over. Soms duurt het tot een dag of 3. Het is niet gevaarlijk. Het komt vooral voor na de 1ste prik van deze serie. 
  • Een koortsstuip: vaak binnen 1 dag na de vaccinatie (bij 1 op 10.000 kinderen, vooral na de prik bij 11 maanden). Het gaat hierbij om koorts die snel oploopt. Het kind kan met armen en benen gaan trekken of buiten bewustzijn raken.
Goed om te weten Door de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie kan je kind anderen niet besmetten.

Angst voor bijwerkingen 

Als jouw pasgeboren kind de eerste prikken krijgt, is dat spannend. Er kunnen bijwerkingen optreden. Het is goed te weten dat de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma ook in veel andere landen worden gegeven. Onderzoeken uit al die landen laten zien dat deze vaccinaties veilig zijn. Er zijn geen negatieve gevolgen bekend voor de lange termijn.

In het DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-Hib-HepB-vaccin zitten stukjes van de bacteriën die kinkhoest, hepatitis B, of Haemophilus influenzae type b (Hib) veroorzaken. Deze stukjes zijn onschadelijk gemaakt en kunnen je niet ziek maken. De bacteriën die difterie en tetanus veroorzaken, maken een gifstof aan waar je ziek van wordt. Zo’n gifstof heet een toxine. In het vaccin zitten vormen van deze toxinen die onschadelijk zijn gemaakt. Ze kunnen je daardoor niet meer ziek maken. Ook zitten er in het vaccin aangepaste poliovirussen die niet meer leven. Ook hier kun je niet ziek van worden.

Op de pagina Wat zit er in vaccins? vind je meer informatie over welke stoffen erin vaccins zitten. Op de pagina Hoe werkt vaccineren? kun je lezen hoe vaccinaties werken.

Het is meestal niet nodig om je kind eerder (dan de vastgestelde leeftijd) te laten vaccineren als je naar het buitenland gaat. Tenzij het risico op infectieziekten in dat land hoog is. Ga je voor een korte of langere tijd naar het buitenland en heeft jouw kind vaccinaties nodig? Overleg dan met de JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg) of het nodig is om het vaccinatieschema van jouw kind aan te passen.

Heb je vragen over vaccinaties die je nodig hebt voor een reis naar het buitenland? Kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Daar vind je onder andere welke vaccinaties je het beste kunt halen en waar je hiervoor een afspraak kunt maken in jouw regio.

Als je kind ziek is, kun je het beste contact opnemen met de organisatie die de prik zal geven. Je kunt dan vragen of vaccineren een goed idee is. Soms wordt de vaccinatie even uitgesteld. Voor kinderen met een iets lagere weerstand kan de vaccinatie geen kwaad.

Kunnen kinderen met een afweerstoornis de DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-Hib-HepB-prik krijgen?  

De DKTP-Hib-HepB-prik is voor kinderen met een slechte afweer door ziekte of medicijnen extra belangrijk. De prik is veilig voor kinderen met een afweerstoornis, maar het kan zijn dat de prik minder goed werkt. Deze kinderen zijn altijd onder behandeling van een kinderarts. Deze kan daarover meer informatie geven.