De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie beschermt kinderen tegen 6 ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en Hepatitis B.

Waar en wanneer wordt de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie gegeven?

Voordat een kind een jaar wordt, krijgt het 4 vaccinaties tegen DKTP-Hib-HepB: met 6-9 weken, 3 maanden, 4 maanden en 11 maanden. Ouders ontvangen als hun baby ongeveer 4 weken oud is een uitnodiging en een set oproepkaarten voor de verschillende vaccinaties. Kinderen krijgen deze vaccinaties op het consultatiebureau.

Omdat deze infectieziekten juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk zijn, is vaccinatie op jonge leeftijd belangrijk. Voor een volledige en langdurige bescherming is het nodig de inentingen meerdere keren met voldoende tussentijd te geven. Kinderen krijgen de inenting in arm of been.

Geschiedenis van DKTP-Hib-HepB-vaccinatie

De DKTP-vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio zit sinds 1962 in het Rijksvaccinatieprogramma. In 2003 werd aan dit combinatievaccin een vaccin tegen Hib-ziekten toegevoegd. Sinds 2011 zit in dit combinatievaccin ook een bescherming tegen Hepatitis-B, het DKTP-Hib-HepB-vaccin.