Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest staat ook wel bekend als de ‘100-dagen-hoest’, omdat de hoest maandenlang kan aanhouden. Vooral baby’s kunnen ernstig ziek worden door kinkhoest. Ze kunnen daardoor in het ziekenhuis terechtkomen. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest.

Kinkhoest in het kort

Hoe krijg je de bacterie Via hoesten en niezen
Veel voorkomende symptomen Lichte koorts, hoesten
Ernstige symptomen Oorontsteking, longontsteking, benauwdheid, stoppen met ademhalen
Welke vaccinaties beschermen hiertegen? DKTP-Hib-HepB-vaccinatie, DKTP-vaccinatie, kinkhoestprik (22 wekenprik) voor zwangeren 

Hoe krijg je kinkhoest?

Als je kinkhoest hebt en niest of hoest, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Baby's worden vaak besmet door de ouders of andere broertjes of zusjes in het gezin. Als een zwangere vrouw rond de bevalling kinkhoest krijgt, kan zij de baby na de geboorte besmetten. Als de moeder niet tijdens de zwangerschap is gevaccineerd (de 22 wekenprik), is de baby is nog niet beschermd. De baby kan dan makkelijk ziek worden. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest. 

Sinds 1996 komt kinkhoest weer meer voor, ook bij volwassenen. Dit kan komen doordat de bacterie van structuur is veranderd. Daardoor kun je ook ziek worden als je gevaccineerd bent.

Bescherming tegen kinkhoest

Met de serie prikken kun je je kind beschermen tegen kinkhoest. Lees hieronder meer over de vaccinaties tegen kinkhoest, of lees hoe vaccineren werkt. Zwangere vrouwen kunnen zich tijdens hun zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest (de kinkhoestprik, ook wel 22 wekenprik genoemd). Hiermee beschermen ze zowel hun kind tegen kinkhoest als zichzelf.

Informatie over vaccineren tegen kinkhoest

Naar meer informatie over kinkhoest (rivm.nl)

Video: Wat is kinkhoest?

Kinkhoest noemen ze ook wel de 100 dagen hoest.

Door te hoesten kun je een ander besmetten met de kinkhoestbacterie. Als je besmet bent, word je na twee weken verkouden, soms met lichte koorts. Daarna krijg je erge hoestbuien.

Voor baby’s is kinkhoest gevaarlijk. Van het hoesten raken ze zo uitgeput dat ze moeite krijgen met ademhalen.
De longen kunnen onherstelbaar beschadigen en door zuurstoftekort kan blijvende hersenbeschadiging ontstaan.

Antibiotica helpen alleen in de eerste weken van de kinkhoestinfectie, tijdens de fase van verkoudheid en het begin van het hoesten.

De laatste 20 jaar komt kinkhoest weer meer voor. Dat komt omdat de bacterie is veranderd, waardoor het vaccin minder goed werkt.

Kinderen krijgen in hun eerste jaar drie keer een inenting en in hun vierde jaar nog eentje. Zwangere vrouwen krijgen een inenting aangeboden om hun kind direct vanaf de geboorte te beschermen.

Meer weten? Kijk op www.rijksvaccinatieprogramma.nl