Hib-ziekten is een verzamelnaam voor infectieziekten die worden veroorzaakt door de bacterie Haemophilus influenzae type b. Bij bijna iedereen komt deze bacterie wel eens in de neusholte voor. Je kunt anderen besmetten door hoesten, niezen of zoenen. Ook als je zelf niet ziekt bent. Vooral baby’s en peuters kunnen ernstig ziek worden. 

Hib-ziekten in het kort

Hoe krijg je de bacterie? Via niezen, hoesten en zoenen
Veel voorkomende symptomen Verstopte neus, oor-, keel- en/of bijholteontsteking
Ernstige symptomen Ontstekingen aan long, hersenvlies, gewrichten en strottenklep en/of bloedvergiftiging
Welke vaccinaties beschermen hiertegen? DKTP-Hib-HepB-prik

Symptomen Hib-ziekten

Als je kind ziek wordt, heeft het meestal alleen last van een snotneus of een keel-, neus- en/of bijholteontsteking (de holtes links en rechts van de neus). Baby’s, peuters en ouderen kunnen snel ernstig ziek worden. Ze krijgen hoge koorts, hoofdpijn, braken en zien bleek. Ook is hersenvliesontsteking mogelijk: dit herken je door nekstijfheid, luierpijn (baby’s huilen heftig bij het verschonen) of bloedvergiftiging. Dat herken je aan rode of paarse puntjes, of bloeduitstortinkjes op de huid. Andere ernstige symptomen van Hib-ziekten zijn ontstekingen aan longen, gewrichten en strottenklep.

Met een prik kun je je kind beschermen tegen Hib-ziekten. Lees meer over de vaccinatie tegen Hib-ziekten of lees hoe vaccineren werkt

Meestal wordt je kind niet heel ziek van een besmetting met de Hib-bacterie. Maar soms dringt de bacterie vanuit de neusholte verder het lichaam binnen. Dat noemen we een invasieve ziekte. Omdat de bacterie dan in korte tijd veel schade kan aanrichten, is een snelle behandeling belangrijk. Patiënten krijgen dan antibiotica. Dat gebeurt dan in het ziekenhuis via een infuus.

Vóór de invoering van de Hib-prik in Nederland werden elk jaar zo’n 700 kinderen onder de 5 jaar ernstig ziek door de Haemophilus influenzae type b-bacterie. Ongeveer de helft kreeg een hersenvliesontsteking, de andere helft kreeg bloedvergiftiging en/of een ontsteking aan de strotklep. Patiënten overleden ook.  

Na invoering van de Hib-prik daalde het aantal Hib-infecties naar 17 in 2001. Het aantal schommelde tot 2015 rond de ruim 30 infecties per jaar (zie de figuur hieronder). Hierbij gaat het alleen om ernstig zieke patiënten. 

In de laatste jaren gaat het om 45 tot 65 Hib-infecties. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doet onderzoek om deze stijging te begrijpen. Ook al nam de ziekte bij gevaccineerde kinderen sinds de invoering van Hib-vaccinatie sterk af, toch komt Hib jaarlijks 5 tot 15 keer voor bij gevaccineerde kinderen. 

grafiek

Sla de grafiek Aantal patiënten met invasieve Hib-ziekte per jaar over en ga naar de datatabel

Figuur 1. Aantal meldingen van invasieve Hib-ziekte per jaar van 1992-2020. De gegevens zijn afkomstig van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis (AMC Academisch Medisch Centrum Amsterdam (Academisch Medisch Centrum Amsterdam)/RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)).

Video: Wat zijn Hib-ziekten?

Rijsvaccinatieprogramma Infectieziekten Hib-ziekten

Hib staat voor Haemophilus Influenza type b.
Je kunt deze bacterie in de neus of keel hebben zonder het te weten.
De bacterie verspreidt zich via hoesten en niezen.
Van een besmetting merk je vaak niets... of je krijgt een keel- of oorontsteking.
Bij jonge kinderen kan de bacterie leiden tot een ontsteking van het strotteklepje, waardoor acute ademnood kan ontstaan.
Ook kan de bacterie een longontsteking of hersenvliesontsteking veroorzaken.
Vooral baby’s en kleuters kunnen dan in korte tijd erg ziek worden.
Deze ontstekingen kunnen ernstige gevolgen hebben.
Je kunt er zelfs aan overlijden.
Vòòr vaccinatie werden in Nederland jaarlijks zo’n 500 kinderen ernstig ziek.
Nu is dat nog maar een tiental.
Baby’s krijgen 3 inentingen tegen de Hib-bacterie.
Het vaccin zit samen met de vaccins tegen DKTP en hepatitis B in één inenting.
Meer weten? Ga naar rijksvaccinactieprogramma.nl