Wat zijn Hib-ziekten?

Hib staat voor Haemophilus influenzae type b, een bacterie die bij vrijwel alle mensen zo nu en dan in de neusholte voorkomt. Meestal vormt de bacterie geen gevaar en word je niet ziek of blijft het beperkt tot een snotneus, of een keel-, oor- of bijholteontsteking. Bij jonge kinderen kan de infectie wel ernstig verlopen en strottenklepontsteking, hersenvliesontsteking of een ernstige longontsteking veroorzaken. Sinds 1993 maakt de inenting tegen Hib-ziekten deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen voor hun eerste verjaardag drie keer een inenting tegen Hib.

Verschijnselen van Hib-ziekten

Zolang de bacterie in de neusholte blijft, word je meestal niet ziek. Soms krijg je lichte ziekteverschijnselen zoals een verstopte neus of een oor-, keel- of bijholteontsteking. Door ontsteking van het strotklepje kan je wel ernstig benauwd worden of stikken. Als de bacterie verder het lichaam binnendringt, bestaat de kans dat je ernstiger ziek wordt. De bacterie komt dan in de bloedbaan en kan leiden tot een longontsteking, hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging (sepsis). Hersenvliesontsteking is te herkennen aan zogenaamde nekstijfheid, een bloedvergiftiging is te herkennen aan paarse puntjes of vlekken op de huid die niet weggaan als je erop drukt. Je kunt dan in korte tijd heel ziek worden en daar zelfs aan overlijden.

Hoe loop je een Hib-ziekte op?

Via hoesten en niezen kun je elkaar met de bacterie besmetten. Zolang de bacterie in je neusholte zit, kun je een ander besmetten. Ook als je er zelf niet ziek van bent.

Wie krijgt een Hib-ziekte?

Jonge zuigelingen en peuters zijn vatbaarder voor Hib. Zij hebben een veel grotere kans op de ernstige vormen van Hib-ziekte. Voordat de Hib-vaccinatie in 1993 in het RVP Rijksvaccinatieprogramma kwam, werd ongeveer 25% van alle gevallen van bacteriële hersenvliesontsteking veroorzaakt door de Haemophilus influenzae type b-bacterie.

Hib-ziekten in Nederland

Voor de invoering van de vaccinatie tegen de Haemophilus influenza type b in 1993 in Nederland werden elk jaar zo’n 700 kinderen onder de 5 jaar ernstig ziek door een Hib-infectie. Ongeveer de helft van hen kreeg een hersenvliesontsteking, de andere helft bloedvergiftiging en/of strotklepontsteking. Patiënten overleden ook. Tegenwoordig zijn er jaarlijks nog maar enkele tientallen gevallen van ernstige Hib-infecties, voornamelijk bij ongevaccineerde kinderen.

Behandeling van Hib-ziekten

Als de bacterie vanuit de neusholte verder het lichaam binnendringt, noemen we dat een invasieve ziekte. Omdat de bacterie dan in korte tijd veel schade kan aanrichten, is een spoedige behandeling noodzakelijk. Patiënten krijgen dan antibiotica, vaak is dat in het ziekenhuis via een infuus.

Inenting tegen Hib-ziekten

Het Hib vaccin zit verwerkt in het DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio-HepB-Hib vaccin. Voor kinderen uit het buitenland die gedeeltelijk gevaccineerd zijn, is ook een los hib vaccin beschikbaar in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin bevat deeltjes van de Hib bacterie. Je kunt er geen Hib van krijgen. Het lichaam maakt antistoffen tegen de Hib deeltjes. Kinderen die alle vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad, zijn gedurende de baby- en jonge kinderjaren beschermd tegen Hib.

DKTP-HepB-Hib vaccinatie wordt in het eerste levensjaar drie keer gegeven op het consultatiebureau