Buiten het Rijksvaccinatieprogramma zijn er nog meer vaccinaties beschikbaar die je kind tegen infectieziekten beschermen. Deze vaccinaties worden vaak geadviseerd aan reizigers of aan mensen met een groter risico op gevolgen door de ziektes. Maar ze kunnen ook extra bescherming bieden aan kinderen in Nederland. Voor deze vaccinaties moet je betalen.

Dit zijn andere infectieziekten waarvoor kinderen vaccinaties kunnen krijgen:

Meningokokken B-ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. In het Rijksvaccinactieprogramma (RVP) zit een vaccin tegen typen A, C, W en Y. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Er is een vaccin, maar dit is niet in het RVP Rijksvaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma) opgenomen. Soms wordt het vaccin wel vergoed. Lees er meer over op de webpagina Meningokokken B-vaccinatie. Daar vind je ook meer uitleg over de veiligheid en bijwerkingen van het vaccin.

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Bijna alle kinderen in Nederland krijgen de ziekte voor hun 6e verjaardag en worden er niet heel ziek van. Daarom is het vaccin niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Voor sommige groepen wordt de prik wel aangeraden. Denk aan volwassenen die eerder nog niet besmet zijn en met kinderen werken. Lees meer op de webpagina Waterpokkenvaccinatie.

Iedereen van 60 jaar en ouder krijgt de griepprik gratis aangeboden. En daarnaast ook mensen met een bepaalde ziekte. Als je kind tot de doelgroep van de griepprik hoort, krijg je een uitnodiging van de huisarts om je kind te laten vaccineren. De griepprik is veilig voor kinderen vanaf 6 maanden. Is je kind ouder dan 9 jaar? Dan krijgt het altijd 1 prik. Is je kind jonger dan 9 jaar? Dan krijgt het 2 prikken, met een pauze van 4 weken tussen de 2 prikken. Lees meer op de webpagina Voor wie is de griepprik?