Vanaf 2025 gaat het vaccinatieschema veranderen. Op verzoek van de staatssecretaris van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft de Gezondheidsraad het schema van het Rijksvaccinatieprogramma geëvalueerd om te kijken of het schema beter kan. De Gezondheidsraad adviseert alle vaccinaties te behouden en een aantal vaccinatiemomenten te verschuiven zodat kinderen nog beter beschermd zijn. Bekijk het advies van de Gezondheidsraad. Hieronder lees je wat er verandert en waarom.
Wat verandert in het vaccinatieschema?
In het vaccinatieschema staat wanneer baby’s, kinderen en tieners hun vaccinaties krijgen aangeboden. We hanteren nu nog het vaccinatieschema tot aan 2024. Vanaf 2025 gaan er 4 dingen veranderen.
Hieronder staan de 4 veranderingen in leeftijd:
Beeld 12 mnd
Bij kinderen van 12 maanden
- Kinderen krijgen bij 12 maanden een vaccinatie tegen: DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio), haemophilus influenza type b, hepatitis B en pneumokokken.
- Dit was eerst bij 11 maanden.
Beeld 3 jr
Bij kinderen van 3 jaar
- Kinderen krijgen bij 3 jaar een vaccinatie tegen BMR (bof, mazelen, rodehond).
- Dit was eerst bij 9 jaar.
- Deze wijziging geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2016.
- Kinderen geboren tussen 1 januari 2016 tot en met 2021 krijgen de 2de BMR-prik op de leeftijd van 5 t/m 9 jaar. Kinderen geboren vanaf 2022 krijgen de 2de BMR (Bof, Mazelen en rodehond ) op de leeftijd van 3 jaar.
Beeld 5 jaar
Bij kinderen van 5 jaar
- Kinderen krijgen bij 5 jaar een vaccinatie tegen DKT (difterie, kinkhoest, tetanus).
- Dit was eerst bij 4 jaar.
- Deze wijziging geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2021.
Beeld 14 jaar
Bij kinderen van 14 jaar
- Kinderen krijgen bij 14 jaar een vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus, polio).
- Dit was eerst bij 9 jaar.
- Deze wijziging geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2016.
Het schema verandert, maar de vaccins blijven hetzelfde
De vaccins veranderen niet van inhoud of samenstelling. Wel wordt de DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis )-vaccinatie op het 4e jaar een DKT (Difterie Kinkhoest en Tetanus )-vaccinatie op het 5e jaar. De DKT-vaccinatie bevat geen vaccinatie tegen polio.
3 redenen om het vaccinatieschema aan te passen
Als kinderen rond de 3 jaar oud zijn (tussen 2,5-3,5 jaar), krijgen ze hun 2e prik tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) aangeboden. In het huidige vaccinatieschema is dat op de leeftijd van 9 jaar.
Na de 1ste BMR (Bof, Mazelen en rodehond
)-prik op 14 maanden heeft een klein aantal kinderen nog niet voldoende weerstand tegen mazelen opgebouwd. Door de 2de BMR-prik eerder te geven zijn ook deze kinderen eerder beschermd. Dus door de leeftijd te vervroegen, zijn kinderen beter beschermd tegen mazelen.
Deze verandering geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2022.
Kinderen die geboren zijn tussen 2016 tot en met 2021 krijgen hun 2e BMR-prik ook eerder: op de leeftijd van 5 t/m 9 jaar. Bekijk in de tabel wanneer jouw kind voor de 2de BMR-prik aan de beurt is.
Als kinderen 5 zijn, krijgen ze een prik tegen difterie, kinkhoest en tetanus (DKT). In het huidige vaccinatieschema krijgen ze deze op de leeftijd van 4 jaar. Door kinderen de DKT (Difterie Kinkhoest en Tetanus
)-vaccinatie een jaar later, op hun 5de, te geven, zijn kinderen langer beschermd tegen kinkhoest.
Deze verandering geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2021.
Eerder zat ook bescherming tegen polio in deze vaccinatie, maar dat is niet nodig op deze leeftijd. Na de vaccinaties tegen polio in hun eerste jaar zijn kinderen van 5 jaar nog steeds beschermd tegen verlamming door polio.
Beschermingsduur tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio
-
Een kinkhoestvaccinatie(serie) beschermt ongeveer 5 jaar. Een difterie en tetanus vaccinatieserie beschermt minstens 10 jaar. Eerder zat ook bescherming tegen polio in deze vaccinatie (DKTP), maar dat is niet nodig op de leeftijd van 5 jaar. Na de vaccinaties tegen polio in hun eerste jaar zijn kinderen levenslang beschermd tegen verlamming door het poliovirus.
-
Kinderen zijn tot 5 jaar goed beschermd door de vorige prikken tegen DKT. In veel andere landen wordt deze prik ook op 5 jaar gegeven.
-
De DKT-prik wordt 1 jaar later gegeven. Elk jaar dat een kind ouder wordt, werkt het afweersysteem beter. Daarom is het effect van één jaar opschuiven van 4 naar 5 jaar voor een kind groot. Deze prik wordt nog steeds gegeven voordat bescherming van de eerdere vaccinaties is verdwenen. Eén jaar opschuiven is ook genoeg om voor een langere en betere bescherming te zorgen.
Als kinderen 14 jaar zijn, krijgen ze een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP). In het huidige vaccinatieschema is dat bij 9 jaar. Kinderen zijn langer beschermd tegen difterie en tetanus als ze deze prik later krijgen. Er zit dan voldoende tijd tussen de vorige vaccinatie tegen difterie en tetanus (op 5 jaar) en deze op 14 jaar. Een prik tegen difterie en tetanus beschermt minstens 10 jaar. Kinderen waren al levenslang beschermd tegen verlamming door polio door de vaccinaties in hun eerste jaar. De extra prik tegen polio op de leeftijd van 14 jaar geeft levenslange bescherming tegen het krijgen en doorgeven van een infectie met het poliovirus.
Deze verandering geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2016
Bekijk het vaccinatieschema 2025 voor een overzicht van wanneer kinderen welke vaccinaties krijgen vanaf 2025.
Het vaccinatieschema vanaf 2025 voor jouw kind
Wanneer kan mijn kind de 2de BMR (Bof, Mazelen en rodehond )-prik tegen bof, mazelen en rodehond halen?
Is jouw kind geboren tussen 2016 tot en met 2021? Dan krijgen zij de 2de BMR-prik op de leeftijd van 5 t/m 9 jaar. In de tabel hieronder zie je wanneer jouw kind aan de beurt is voor de (2de) BMR-prik. Jullie krijgen vanzelf een uitnodiging.
Mijn kind krijgt de uitnodiging voor de BMR-vaccinatie in: |
|
---|---|
2016 - 2017 |
2025 |
2018 en 2021 |
2026 |
2019 - 2020 |
2027 |
2022 |
2025 of 2026 |
Waarom is de 2de BMR-prik verspreid over een aantal jaar?
Vanaf 2025 krijgen kinderen de 2de BMR-prik op 3 jaar. Kinderen die geboren zijn vanaf 2016 t/m 2021 zijn in 2025 al ouder dan 3 jaar. Deze kinderen krijgen hun 2de BMR-prik wel eerder, maar dat kan niet allemaal tegelijk, daarom is het aantal kinderen over 3 jaar verdeeld.
De oudste kinderen worden het eerste uitgenodigd. De uitzondering zijn kinderen die geboren zijn in 2021. Zij krijgen de 2de BMR-prik in 2026 als ze 5 jaar oud zijn, omdat zij dan ook de DKT (Difterie Kinkhoest en Tetanus )-prik kunnen krijgen.
Mijn kind is ouder dan 3 jaar en krijgt pas in 2027 de 2de BMR-prik. Is mijn kind nu dan nog wel goed beschermd?
Ja, je kind is dan nog steeds goed beschermd tegen de bof, mazelen, en rodehond. De leeftijdsverlaging naar 3 jaar is bedoeld om meer kinderen eerder te beschermen. Na de 1ste BMR-prik heeft een klein aantal kinderen nog niet voldoende weerstand tegen mazelen opgebouwd. Door de 2de BMR-prik eerder te geven zijn deze kinderen eerder beschermd.
De 2de BMR-prik wordt eerder gegeven om meer kinderen eerder te beschermen tegen mazelen. Hoe zit dat met rodehond en bof?
Kinderen zijn na de 1ste BMR-prik al goed beschermd tegen rodehond. In de jaren na de 2de BMR-prik kan de bescherming tegen bof langzaam minder worden. Om langer tegen bof te beschermen, kan de 2de BMR-prik beter later worden geven. Maar jonge kinderen worden ernstiger ziek van de mazelen, dan tieners van de bof. Daarom is vroegere bescherming tegen mazelen belangrijker dan bescherming tegen bof op hogere leeftijd. Om die reden is ervoor gekozen om de 2de BMR-prik op een jongere leeftijd te plaatsen.
Meer informatie
- In het advies van de Gezondheidsraad is meer informatie te vinden over de veranderingen in het vaccinatieschema, en welke bronnen zijn gebruikt voor het advies.
- Meer (Engelstalige) informatie staat in het artikel A literature review and evidence-based evaluation of the Dutch national immunisation schedule yield possibilities for improvements.