Bekijk op deze pagina waar je terecht kunt met vragen over het vaccineren en het Rijksvaccinatieprogramma.

Ik heb een vraag over de 22 wekenprik (kinkhoestvaccinatie).

Voor vragen over de 22 wekenprik kun je contact opnemen met het consultatiebureau in je regio. 
Bekijk bij welk consultatiebureau je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode (zoekpagina voor 22 wekenprik).

Ik heb een vraag over een vaccinatie voor een kind tot 4 jaar.

Voor vragen over vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen tot 4 jaar kun je contact opnemen met het consultatiebureau in je regio. 
Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode (zoekpagina voor kindervaccinatie ).

Ik heb een vraag over een vaccinatie voor kinderen van 4 jaar en ouder.

Voor vragen over vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen vanaf 4 jaar kun je contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg in je regio. 
Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode (zoekpagina voor kindervaccinatie ).

  • Je kunt je vaccinatiegegevens voor reguliere vaccinaties aanvragen via het online formulier Aanvraag vaccinatiebewijs.  
  • Het overzicht van je coronavaccinaties vind je op mijn.rivm.nl.
  • Telefonisch mogen wij geen mededelingen doen over vaccinatiegegevens. Dit is vanwege de privacywetgeving (AVG).
  • Houd rekening met ongeveer 2 tot 3 weken tijd tussen aanvraag en ontvangst van het vaccinatiebewijs. 
  • Je gegevens zijn alleen bekend bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) als je de JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg) toestemming hebt gegeven om die met het RIVM te delen.

Vaccinatiegegevens van vóór 1981 niet altijd bekend 

De registratie van vaccinaties is vanaf 1968 geleidelijk ingevoerd. Zie ook onder de kop 'Zijn mijn vaccinatiegegevens bekend bij het RIVM?'.

  • Ben je ná dit jaartal geboren? Dan zijn je vaccinatiegegevens bekend, en kun je deze aanvragen.
  • Ben je vóór dit jaartal geboren, dan zijn je vaccinatiegegevens niet bekend bij het RIVM. En kunnen we je deze dus niet geven. Je kunt dan contact opnemen met de organisatie waar je gevaccineerd bent.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het kantoor van Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (DVP) van de regio/provincie waar je woont. DVP is een onderdeel van het RIVM.

Vanaf 1968 begonnen provincies geleidelijk met het registreren van vaccinaties. Hieronder zie je in welk jaar de provincie waarin jij geboren werd, daarmee begon.

  • Ben je ná dit jaartal geboren? Dan is je vaccinatiestatus bekend. We kunnen je dan een vaccinatiebewijs toesturen.
  • Ben je vóór dit jaartal geboren, dan zijn je vaccinaties niet geregistreerd bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
  • Je vaccinatiegegevens zijn alleen bij ons bekend als je toestemming hebt gegeven aan de instelling die de prik gaf, om het aan ons door te geven.  

Amsterdam 

1964 

Den Haag 

1973 

Drenthe 

1974 

Flevoland 

1968 

Friesland 

1974 

Gelderland 

1968 

Groningen 

1974 

Limburg 

1974 

Noord-Brabant 

1970 

Noord-Holland 

1970 

Overijssel 

1968 

Rotterdam 

1981 

Utrecht 

1974 

Zeeland 

1971 

Zuid-Holland 

1970 

Geen probleem. Neem een identiteitsbewijs mee naar de afspraak, dan kan de afspraak gewoon door gaan. 

Ik wil een afspraak voor een vaccinatie maken/verzetten

Neem voor een afspraak voor een vaccinatie contact op met de organisatie die de vaccinatie geeft. Dit kan zijn de JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg), een Centrum Jeugd en Gezin of de plaatselijke GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst). Je vindt de naam en het adres van de organisatie waar je moet zijn op de uitnodiging. 
Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode (zoekpagina voor kindervaccinatie of zoekpagina voor 22 wekenprik).

Wanneer is mijn afspraak voor vaccinatie ook alweer?

Neem voor een afspraak voor een vaccinatie contact op met de organisatie die de vaccinatie geeft. Dit kan zijn de JGZ, een Centrum Jeugd en Gezin of de plaatselijke GGD. Je vindt de naam en het adres van de organisatie waar je moet zijn op de uitnodiging. 
Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode (zoekpagina voor kindervaccinatie of zoekpagina voor 22 wekenprik).

Ik wil een afspraak voor een vaccinatie verplaatsen naar een andere locatie

Neem voor een afspraak voor een vaccinatie contact op met de organisatie die de vaccinatie geeft. Dit kan zijn de JGZ, een Centrum Jeugd en Gezin of de plaatselijke GGD. Je vindt de naam en het adres van de organisatie waar je moet zijn op de uitnodiging. 
Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode (zoekpagina voor kindervaccinatie of zoekpagina voor 22 wekenprik).

Wanneer ontvangt mijn kind een uitnodiging voor vaccinatie? 

In het vaccinatieschema staat op welke leeftijd je kind welke vaccinatie kan krijgen.
Je kind ontvangt automatisch een uitnodigingsbrief van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) als het een vaccinatie kan krijgen. Vermoed je dat je een uitnodigingsbrief hebt gemist, neem dan contact op met de JGZ, een Centrum Jeugd en Gezin of de plaatselijke GGD die de vaccinatie geeft. Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode.

Ik ben de uitnodiging kwijt

Neem contact op met de jeugdgezondheidszorg om te horen wanneer je langs kunt komen voor de vaccinatie. Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt met behulp van je postcode (zoekpagina voor kindervaccinatie).

Ik wil een nieuwe uitnodiging

Neem contact op met de jeugdgezondheidszorg om te horen wat je moet doen. Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt met behulp van je postcode (zoekpagina voor kindervaccinatie). 

Wanneer ontvang ik een uitnodiging?

In het vaccinatieschema staat op welke leeftijd je kind welke vaccinatie kan krijgen. Je kind ontvangt automatisch een uitnodigingsbrief van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) als het een vaccinatie kan krijgen. Vermoed je dat je een uitnodigingsbrief hebt gemist, neem dan contact op met de JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg), een Centrum Jeugd en Gezin of de plaatselijke GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) die de vaccinatie geeft. Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode.

Welke vaccinaties krijgt mijn kind nog?

Je kind ontvangt automatisch een uitnodigingsbrief van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) als het een vaccinatie kan krijgen. Wie de vaccinatie geeft, verschilt per gemeente. Dit kan de JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg), een Centrum Jeugd en Gezin of de plaatselijke GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) zijn. Op de uitnodiging staat de naam en het adres van de organisatie waar u moet zijn. Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode.

Wanneer ontvangt mijn kind een uitnodiging voor vaccinatie?

Je kind ontvangt automatisch een uitnodigingsbrief van het RIVM als het een vaccinatie kan krijgen. Wie de vaccinatie geeft, verschilt per gemeente. Dit kan de JGZ, een Centrum Jeugd en Gezin of de plaatselijke GGD zijn. Op de uitnodiging staat de naam en het adres van de organisatie waar u moet zijn. Bekijk bij welke organisatie je terecht kunt in jouw gemeente met behulp van je postcode.

Reisvaccinaties worden verzorgd door de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) en vallen niet onder het Rijksvaccinatieprogramma. Meer informatie over vaccinaties voor reizen naar het buitenland vind je via GGDreisvaccinaties.nl.

Ik wil een afspraak maken voor een coronavaccinatie

Je kunt een afspraak maken voor een coronavaccinatie via planjeprik.nl of bel met 0800 7070. Op veel locaties kun je ook terecht zonder afspraak. Wil je weten welke locaties dat zijn? Ga naar prikkenzonderafspraak.nl.
Meer informatie over de vaccinatie tegen corona vind je op de pagina COVID-19-vaccinatie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Ik wil zien welke coronavaccinaties ik heb gehad

Je kunt zien welke coronavaccinaties je hebt gehad op mijn.rivm.nl.
Heb je een bewijs van vaccinatie nodig, kijk dan op rijksoverheid.nl.

Vanaf 1 januari 2022 mag de JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg) alleen vaccinaties aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doorgeven met jouw toestemming.
Als je geen toestemming hebt gegeven, is het mogelijk dat onze gegevens niet compleet zijn. Hierdoor kan je onterechte herinneringen ontvangen.
Als je wilt dat we jouw gegevens van de JGZ ontvangen, geef dit dan aan bij de JGZ. Op de herinneringsbrief staat de naam en het adres van de organisatie waar je moet zijn.

Heb je eerder besloten om niet te vaccineren en wil je nu alsnog de vaccinatie halen? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de JGZ in jouw regio. Er wordt dan gekeken welke vaccinaties nog nodig zijn en hoe je die het beste kunt inhalen. Tot 18 jaar krijg je de vaccinaties gratis vanuit het Rijksvaccinatieprogramma .

Als je verhuist, hoef je dat niet door te geven aan het Rijksvaccinatieprogramma. Het is het voldoende om dit door te geven bij de gemeente waarin je woont. Zo worden je gegevens automatisch bijgewerkt in de basisregistratie personen

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem dan contact met het kantoor in jouw regio.