Let op: hier kun je géén vaccinatiebewijs opvragen voor de coronavaccinatie.

Voor het Rijksvaccinatieprogramma houden we gegevens bij van de vaccinaties die kinderen tot 19 jaar krijgen. Als je 16 jaar of ouder bent, is het mogelijk je eigen vaccinatiegegevens of die van je kind (0 tot 16 jaar) op te vragen via Aanvraag vaccinatiebewijs.  Houd rekening met ongeveer 3 tot 4 weken tijd tussen aanvraag en ontvangst van het vaccinatiebewijs. 

Vanwege privacyregels geven wij via de telefoon  geen persoonlijke vaccinatiegegevens door. We sturen het vaccinatiebewijs van kinderen tot 18 jaar via de post naar het adres waar het kind staat ingeschreven.

Houd bij de aanvraag het BSN-nummer van de persoon  van wie je vaccinatiegegevens wilt ontvangen bij de hand.

Vaccinatiegegevens van vóór 1968 niet altijd bekend 

De registratie van vaccinaties is vanaf 1968 geleidelijk ingevoerd. Zie de startdata registratie vaccinaties hieronder.

  • Ben je ná deze data geboren? Dan zijn je vaccinatiegegevens bekend, en kun je deze aanvragen.
  • Ben je vóór deze data geboren, dan zijn je vaccinatiegegevens niet bekend bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. En kunnen we je deze dus niet geven. Je kunt dan contact opnemen met de organisatie waar je gevaccineerd bent.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het kantoor van Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (DVP) van de regio/provincie waar je woont. DVP is een onderdeel van het RIVM.

Vanaf 1968 is de registratie van vaccinaties geleidelijk ingevoerd. Ben je ná deze datum geboren? Dan is je vaccinatiestatus bekend. Ben je vóór deze data geboren, dan zijn er geen vaccinaties geregistreerd.

Startdata registratie vaccinaties

Amsterdam 

1/1/1964 

Den Haag 

1/1/1973 

Drenthe 

1/1/1974 

Flevoland 

1/1/1968 

Friesland 

1/1/1974 

Gelderland 

1/1/1968 

Groningen 

1/1/1974 

Limburg 

1/1/1974 

Noord-Brabant 

1/1/1970 

Noord-Holland 

1/1/1970 

Overijssel 

1/1/1968 

Rotterdam 

1/1/1981 

Utrecht 

1/1/1974 

Zeeland 

1/1/1971 

Zuid-Holland 

1/1/1970 

Ik heb vragen over de vaccinaties zelf

Heb je vragen of wil je overleggen? Hier kun je terecht:

  • Vragen over kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen: het consultatiebureau
  • Vragen over vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor  kinderen tot 4 jaar: het consultatiebureau
  • Vragen over vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 4 jaar en ouder: de JGZ Jeugdgezondheidszorg in je regio
  • Vragen over besmettelijke ziekten in het algemeen, bijvoorbeeld in je omgeving? Of wil je meer weten over reizigersvaccinaties? Of over vaccinaties die niet in het Rijksvaccinatieprogramma zitten? Neem dan contact op met de GGD in je regio, afdeling infectieziektebestrijding of reizigerszorg

Je kunt via de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (DVP) in jouw regio een nieuwe set oproepkaarten aanvragen. Mocht je op korte termijn een vaccinatieafspraak bij je JGZ Jeugdgezondheidszorg-organisatie hebben, dan kun je die gewoon door laten gaan. De JGZ-organisatie zal een duplicaat van de oproepkaart gebruiken voor de registratie van de gegeven vaccinatie.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stuurt kort na de geboorte van hun kind alle ouders een uitnodiging voor vaccinatie en een set oproepkaarten. Ook als kinderen 4 en 9 jaar oud worden, ontvangen de ouders een uitnodiging en een oproepkaart voor de volgende vaccinatie. Het RIVM stuurt de ouders een herinnering als geen gebruik wordt gemaakt van de uitnodiging.

Als je geen oproepkaarten en herinneringen wilt ontvangen, moet je dit bij het RIVM melden. Je ontvangt dan geen oproepkaarten en herinneringen als je kind 4 en 9 jaar wordt. Wel krijg je dan een brief waarin we aangeven dat je als van gedachten verandert, je alsnog alle vaccinaties kunt krijgen. Tot de leeftijd van 18 jaar komen kinderen kosteloos in aanmerking voor de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinderen van 12 jaar en ouder mogen wettelijk beslissen over medisch handelen en vaccinaties voor henzelf. Daarom ontvangen alle meisjes in het jaar dat ze 13 worden een brief met een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie.

Afmelden

Als je je niet bij het RIVM afmeldt, krijg je op ieder vaccinatiemoment een uitnodiging voor de dan passende vaccinatie en alle nog niet ontvangen vaccinaties. Afmelden kan bij een van de regiokantoren van de Dienst Vaccinvoorziening en preventieprogramma’s van het RIVM.