De meningokokkenprik beschermt tegen verschillende meningokokkenbacteriën, typen A, C, W en Y. Hierdoor beschermt het tegen hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Kinderen krijgen de prik met 14 maanden en 14 jaar.

De meningokokkenprik in het kort

Beschermt tegen Meningokokkeninfecties
Gegeven bij 14 maanden en 14 jaar
Beschermingsduur Voor peuters neemt de bescherming in de jaren na vaccinatie langzaam af. Tieners zijn minstens 10 jaar beschermd
Meest voorkomende bijwerkingen Bij kinderen van 14 maanden: koorts, huilen, spugen, slaperigheid, diarree, niet goed drinken en klachten op de plek van de prik, zoals een rode, dikke of pijnlijke arm. Kinderen van 14 jaar ervaren spierpijn, moeheid, hoofdpijn en klachten op de plek van de prik, zoals een rode, dikke of pijnlijke arm.

Wanneer meningokokkenvaccinatie

Kinderen krijgen de meningokokkenprik 2 keer, zodat ze beschermd zijn in de periodes waarin ze het meeste risico lopen. De eerste prik krijgen kinderen als ze 14 maanden zijn, tegelijk met de BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-prik. De bescherming van de eerste prik neemt langzaam af. Daarom krijgen kinderen met 14 jaar nog een prik. Meningokokkeninfecties zijn namelijk niet alleen gevaarlijk voor kleine kinderen, maar ook voor tieners en jongvolwassenen tot en met 25 jaar. Tieners zijn minstens 10 jaar beschermd na de tweede prik.

Bijwerkingen van de meningokokkenprik bij 14 maanden

Wanneer? De meeste bijwerkingen beginnen binnen 1 dag na de vaccinatie en zijn binnen een paar dagen weer verdwenen.
Wat vaak gebeurt

Koorts, huilen, spugen, slaperigheid, diarree en niet goed drinken komen regelmatig voor, net als klachten op de plek van de prik, zoals een rode, dikke of pijnlijke arm

Wat soms gebeurt

Een koortsstuip, binnen 1-2 dagen na de vaccinatie (bij minder dan 1 op de 10.000 kinderen). Het gaat hierbij om koorts die snel oploopt. Het kind kan met armen en benen gaan trekken of buiten bewustzijn raken.

Goed om te weten Na deze vaccinatie is je kind niet besmettelijk voor anderen.

Bijwerkingen van de meningokokkenprik bij 14 jaar

Wanneer? De meeste bijwerkingen beginnen binnen 1 dag na de vaccinatie en zijn binnen een paar dagen weer verdwenen.
Wat vaak gebeurt

Spierpijn, moeheid en hoofdpijn komen regelmatig voor, net als klachten op de plek van de prik, zoals een rode, dikke of pijnlijk arm.

Wat soms gebeurt

Een enkele keer valt een kind flauw na een vaccinatie. Dit kan te maken hebben met de angst voor prikken.

Goed om te weten Na deze vaccinatie is je kind niet besmettelijk voor anderen.

Angst voor bijwerkingen 

Als jouw kind prikken krijgt, is dat spannend. Er kunnen bijwerkingen ontstaan. Het is goed te weten dat de vaccinaties van het Rijksvaccinactieprogramma, ook in veel andere landen worden gegeven. Onderzoeken uit al die landen laten zien dat deze vaccinaties veilig zijn. Er zijn geen negatieve gevolgen bekend voor de lange termijn.

In het meningokokkenvaccin zitten stukjes van 4 van de bacteriën die meningokokkenziekte veroorzaken. Deze stukjes zijn onschadelijk gemaakt en kunnen je niet ziek maken.  

Op de pagina Wat zit er in vaccins? vind je meer informatie over welke stoffen erin vaccins zitten. Op de pagina Hoe werkt vaccineren? lees je hoe vaccinaties werken.

Het is meestal niet nodig om je kind eerder (dan de vastgestelde leeftijd) te laten vaccineren als je naar het buitenland gaat. Tenzij het risico op infectieziekten in dat land hoog is. Ga je voor een korte of langere tijd naar het buitenland en heeft jouw kind vaccinaties nodig? Overleg dan met de jeugdgezondheidszorg of het nodig is om het vaccinatieschema van jouw kind aan te passen.

Heb je vragen over vaccinaties die je nodig hebt voor een reis naar het buitenland? Kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Daar kun je onder andere vinden waar je hiervoor een afspraak kunt maken in jouw regio.

Als je kind ziek is, kun je het beste contact opnemen met de organisatie die de prik geeft. Je kunt dan vragen of vaccineren een goed idee is. Soms wordt de vaccinatie even uitgesteld. Voor kinderen met een iets lagere weerstand kan de vaccinatie geen kwaad.

De meningokokkenprik is voor kinderen met een slechte afweer door ziekte of medicijnen extra belangrijk. De prik is veilig voor kinderen met een afweerstoornis, maar het kan zijn dat de prik minder goed werkt. Deze kinderen zijn altijd onder behandeling van een kinderarts. De arts kan daar meer informatie over geven.