De Meningokokken ACWY-vaccinatie beschermt tegen de meningokokkenbacterie, typen A, C, W en Y. Sinds 2002 krijgen kinderen als ze 14 maanden zijn een inenting tegen meningokokken type C. Het Rijksvaccinatieprogramma is toen met deze vaccinatie uitgebreid omdat in korte tijd veel kinderen ernstig ziek werden door meningokokken. Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.  De bacterie is vooral voor heel jonge kinderen gevaarlijk. Kinderen kunnen in enkele dagen ernstig ziek worden door een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Waar en wanneer wordt de MenACWY-vaccinatie gegeven?

Kinderen van 14 maanden krijgen voor deze vaccinatie een uitnodiging van het consultatiebureau. De vaccinatie wordt tegelijk met de BMRBof, mazelen, rodehond-vaccinatie gegeven. Zij krijgen dus 2 vaccinaties. Deze worden gegeven in de bovenarm(en) en/of bovenbeen

MenACWY-vaccinatie: ook voor tieners

Sinds enkele jaren neemt in Nederland het aantal gevallen van Meningokokken W-ziekte toe. Daarom is de meningokokken C-vaccinatie per 1 mei 2018 vervangen door een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie per 1 oktober 2018 ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden. In 2018 zijn dat alle tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden. In het voorjaar 2019 zijn dat de tieners geboren in 2005. Daarnaast zullen in 2019 alle jongeren vanaf 1 januari 2001 t/m 1 mei 2004 worden uitgenodigd.

Vragen en antwoorden over MenACWY-vaccinatie