Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Kinderen krijgen deze vaccinatie tweemaal; als ze 14 maanden oud zijn en als ze 14 jaar zijn.

Waar en wanneer wordt de MenACWY-vaccinatie gegeven?

Kinderen van 14 maanden krijgen voor deze vaccinatie een uitnodiging van het consultatiebureau. De vaccinatie wordt tegelijk met de BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-vaccinatie gegeven. Deze worden gegeven in de bovenarm(en) en/of bovenbeen. De vaccinatie beschermt je 10 jaar lang. Het vaccin tegen meningokokkenziekte wordt wereldwijd al veel jaren gebruikt. Daardoor weten we dat het veilig is.

MenACWY-vaccinatie: ook voor jongeren

Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden. Om de ziekte een halt toe te roepen, zijn in 2018 en 2019 alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 uitgenodigd voor een vaccinatie. Sinds 2020 krijgen 14-jarigen standaard vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een prik tegen meningokokkenziekte aangeboden.

Bekijk de informatie voor jongeren over vaccinatie tegen meningokokkenziekte.