In een bijsluiter staat wat er in een vaccin zit en hoe het gebruikt moet worden. Ook staat er veel informatie in over mogelijke bijwerkingen. In de bijsluiter staan alle klachten die iemand na het krijgen van het vaccin kan krijgen. Onderaan deze pagina vind je de links naar de bijsluiters.

Zo komt een klacht in de bijsluiter

Heeft iemand een klacht, nadat hij het vaccin heeft gekregen? Dan moet de fabrikant dat in de bijsluiter zetten. Soms komt een klacht maar 1 keer voor. Dan is het vaak niet zeker of een klacht door de vaccinatie komt. 

2 vaccins in gebruik

Voor sommige vaccinaties zijn 2 vaccins in gebruik. Dit heeft 2 redenen:

  • We gaan van het ene vaccin over naar een nieuw vaccin.
  • De fabrikant kan een vaccin niet leveren. In dat geval kopen we een vaccin van een andere fabrikant. Dit vaccin beschermt net zo goed als het andere vaccin. De kwaliteit is hetzelfde.

Wil je weten welk vaccin je kind krijgt? Dit kun je navragen bij het consultatiebureau. Je kunt het beste contact opnemen met de plek waar jullie de vaccinatie gaan halen.

Vaccin in het kort

Hieronder staan alle vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma op een rij. Je vindt er ook links naar de pagina Vaccin in het kort. Daar lees je meer over alle voordelen en nadelen van het vaccin. ‘Vaccin in het kort’ is een aanvulling op de officiële bijsluiter. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft deze gemaakt.