Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio. Met deze vaccinatie zijn kinderen langdurig beschermd tegen deze besmettelijke infectieziekten. 

Waar en wanneer wordt de DTP-vaccinatie gegeven?

De DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond). Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen. De vaccinatie wordt gegeven door de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) of een Centrum voor Jeugd en Gezin, dat verschilt per regio. Ouders ontvangen een brief met daarin het adres en tijdstip voor de vaccinatie. 

Extra tetanusvaccinatie bij vuil in wond

Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang. Een aanvullende DTP-vaccinatie op latere leeftijd kan nodig zijn bij verwondingen waarbij straatvuil in de wond is gekomen of reizen naar niet-westerse landen. Een arts kan dan besluiten iemand opnieuw een tetanusvaccinatie te geven. Kinderen die de gehele serie D(K)TP-vaccinaties hebben gekregen, zijn tot de leeftijd van 19 jaar volledig beschermd. 

Youtube filmpje

In het televisieprogramma Topdoks geeft Rachel samen met arts Elbert een kijkje in het menselijk lichaam. Ben je (bijna) 9 jaar en heb je een uitnodiging gekregen voor een vaccinatie tegen BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond) DTP? In dit filmpje leggen Rachel en Elbert alles uit wat er gebeurt als je gevaccineerd wordt.

Waarom Ellen en Steven de DTP-vaccinatie belangrijk vinden

video still Polio het verhaal van Ellen en Steven

 

Polio is een heel nare ziekte die je leven op z'n kop zet

 Bekijk het fimpje