Tetanus, ook wel kaakklem of wondkramp genoemd, wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Zodra de bacterie, die bijvoorbeeld in straatvuil zit, in een open wond(je) komt, kan iemand een tetanusinfectie oplopen. De bacterie maakt een gif dat zich via de zenuwen door het lichaam kan verspreiden. 

Tetanus in het kort

Hoe krijg je de bacterie Door een dierenbeet of door straatvuil dat in een open wondje komt. Mensen kunnen elkaar niet besmetten
Veel voorkomende symptomen Verkramping van de kaakspieren (kaakklem), problemen met slikken en ademhalen, botbreuken, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen
Welke vaccinaties beschermen hiertegen? DKTP-Hib-HepB-vaccinatie, DKTP-vaccinatie en DTP-vaccinatie

Hoe krijg je tetanus?

De tetanusbacterie kun je oplopen als straatvuil, aarde of mest in een open wondje komt. Dat kan vooral gebeuren als je veel met dieren of vuil werkt, zoals boeren of vuilnisophaalmedewerkers. Maar ook door een dierenbeet van een huisdier of bijvoorbeeld een prik van een rozenstruik tijdens het werken in de tuin. De bacterie maakt een gifstof die het lichaam via het bloed kan binnendringen en via zenuwen naar de hersenen gaat. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.

Bescherming tegen tetanus

Zonder behandeling is tetanus dodelijk. Omdat de bacterie snel werkt en de gifstof de grootste problemen veroorzaakt, helpen antibiotica niet. Daarom is het voorkomen door een vaccinatie belangrijk. Met een prik kun je je beschermen tegen tetanus. Omdat bijna iedereen in Nederland tegen tetanus is gevaccineerd, komt de ziekte hier bijna niet meer voor. Lees hieronder meer over de vaccinaties tegen tetanus of lees hoe vaccineren werkt.

Informatie over vaccineren tegen tetanus

Naar meer informatie over tetanus (rivm.nl)

Video: Wat is Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door het gif van de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie zit in grond en in straatvuil.

Je kunt besmet raken door een wondje of via een dierenbeet. Na drie dagen tot drie weken wordt je dan ziek.

Dat begint met hoofdpijn en geprikkeldheid. Daarna verkrampen je spieren en krijg je moeite met slikken en ademhalen. Ook kan je problemen met je hart krijgen. Zonder behandeling is tetanus dodelijk.

Sinds de jaren 50 worden kinderen ingeent tegen tetanus. Babies krijgen in hun eerste jaar drie inentingen. Als kinderen vier en negen jaar zijn, krijgen ze er nog een keer een. Zij kunnen dan voorlopig geen tetanus krijgen.

De ziekte komt nu bijna niet meer voor in Nederland. Volwassenen die gaan reizen of een verwonding oplopen hebben soms extra tetanus vaccinaties nodig. Die kunnen ze krijgen via de huisarts of in het ziekenhuis.

Meer weten? Ga naar rijksvaccinatieprogramma.nl