HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 zijn de meest voorkomende gevaarlijke virussen. Van deze virussen kunnen op termijn vrouwen baarmoederhalskanker krijgen. De HPV-vaccinatie beschermt meisjes tegen deze 2 gevaarlijke typen virussen. Met de vaccinatie heb je geen garantie dat je nooit baarmoederhalskanker zult krijgen, maar je bent wel veel beter beschermd. De HPV-typen 16 en 18 veroorzaken 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

Waar en wanneer wordt de HPV-vaccinatie gegeven?

Om de vaccinatie maximaal te laten werken is het belangrijk dat je de vaccinatie krijgt als je nog geen seks hebt gehad. Daarom krijgen meisjes in het jaar dat ze 13 worden de vaccinatie aangeboden. Meisjes van 12/13 jaar krijgen twee keer een vaccinatie. Tussen de twee vaccinaties zit een periode van een half jaar. Meisjes van 15 jaar en ouder die de vaccinatie willen, krijgen drie keer een vaccinatie. De vaccinatie krijg je in de bovenarm.

De vaccinaties worden gegeven door de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of een Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat verschilt per regio. Meisjes krijgen per post een uitnodiging om de vaccinatie te halen.

Vaccinatie tegen kanker

Het HPV-vaccin is een relatief nieuw vaccin. Het is nu ongeveer 10 jaar in gebruik. Dit vaccin wordt gebruikt ter bescherming tegen het HPV-virus. Dat is een virus dat kanker kan veroorzaken aan de baarmoederhals. Ook andere vormen van kanker kunnen worden veroorzaakt door HPV. Na vaccinatie hebben vrouwen 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen. Het moet dan wel gegeven worden voordat je het virus via seks krijgt. Daarom krijgen meisjes in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging. Inmiddels weten we dat de HPV-vaccinatie ook werkt tegen andere vormen van kanker, zoals kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis, mondholte, keel en slokdarm. Ook jongens hebben dus voordeel bij het HPV-vaccin. Zij kunnen de vaccinatie krijgen bij de huisarts. Vaccineren gebeurt dan buiten het Rijksvaccinatieprogramma om.
In de loop van 2022 zullen ook jongens worden uitgenodigd voor gratis HPV-vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Twee of drie vaccinaties

Uit onderzoek is gebleken dat voor meiden tot 15 jaar oud, twee vaccinaties al voldoende zijn voor de opbouw van goede langdurige bescherming. Voor meiden vanaf 15 jaar oud kan een goede bescherming nog niet gegarandeerd worden na twee prikken. Voor hen wordt drie prikken geadviseerd. Als de eerste prik vóór de leeftijd van 15 jaar is gegeven, is er daarna nog maar één prik nodig. Als de eerste vaccinatie na de vijftiende verjaardag is gegeven, volgen nog twee prikken.

Angst voor bijwerkingen

Sommige meisjes zijn bang dat de vaccinaties bijwerkingen veroorzaken. Hierover zijn veel verhalen te vinden op het internet. Daarom halen sommige meisjes de vaccinaties niet. Dat is jammer, want baarmoederhalskanker is de enige kankersoort waartegen je met een vaccinatie in belangrijke mate kan beschermen.

Bijwerkingen van de HPV-vaccinatie

Tijdens de introductie van de HPV-vaccinatie in Nederland in 2008 ontstonden verhalen en geruchten over de bijwerkingen van het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Zo werd beweerd dat het vaccin tot chronische vermoeidheidsklachten leidde en dat je er zelfs onvruchtbaar van zou kunnen worden. Deze verhalen zijn zo hardnekkig dat tot op de dag van vandaag meisjes besluiten zich niet te laten vaccineren tegen HPV uit angst voor bijwerkingen.

Op de leeftijd dat meisjes worden uitgenodigd voor vaccinatie zijn meisjes niet bezig met het risico op kanker. Een nieuwe school, nieuwe vrienden, een lijf dat verandert en een nieuw ritme in je leven vragen alle aandacht van jonge meisjes. Klachten van vermoeidheid en stress komen dan ook vaker voor bij jongens en meisjes van deze leeftijd. De precieze oorzaak van de klachten is vaak onduidelijk. Omdat in deze periode ook de HPV-vaccinatie wordt gegeven, wordt dan vaak gedacht dat dat dan de oorzaak is.

Dat de HPV-vaccinatie zou kunnen leiden tot onvruchtbaarheid is een onzinverhaal. De vaccinatie werkt op het afweersysteem en niet op de voortplantingsorganen.

Onderzoek naar bijwerkingen HPV-vaccinatie

Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 200 miljoen jonge vrouwen en meisjes gevaccineerd met een HPV-vaccin. Er zijn meerdere vaccins op de markt, die iets van elkaar verschillen, maar in grote lijnen hetzelfde zijn. In Noorwegen, Groot Brittannië, Denemarken en in Nederland is specifiek onderzoek gedaan naar de relatie tussen het optreden van chronische vermoeidheid en HPV-vaccinatie. In deze onderzoeken is onderzocht of de klachten van chronische vermoeidheid vaker voorkomen bij meisjes die gevaccineerd zijn tegen HPV vergeleken met niet-gevaccineerde meisjes. Uit al deze onderzoeken blijkt dat er geen verschil is. De vermoeidheidsklachten komen even vaak voor bij meisjes die wel een HPV-vaccinatie hebben gehad, vergeleken met meisjes die geen HPV-vaccinaties hebben gehad. Uit al het onderzoek dat is gedaan naar de veiligheid van het HPV-vaccin en uit alle gegevens die verzameld zijn sinds het vaccin verkrijgbaar is, blijkt dat het vaccin veilig is.

Waarom Kim de HPV-prik belangrijk vindt

De kanker is weg, maar ik heb nog steeds veel last van de gevolgen

    Bronnen