Rodehond wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Het verspreidt zich via hoesten en niezen. Meestal word je niet heel ziek van rodehond. Als je tijdens je zwangerschap rodehond krijgt, loopt je kind de kans om blind, doof en/of met een ontwikkelingsachterstand geboren te worden. Door rodehond tijdens de zwangerschap kun je ook een miskraam krijgen.

Rodehond in het kort

Hoe krijg je het virus Via hoesten en niezen
Veel voorkomende symptomen Moeheid, verkouden, hoest, keelpijn, branderige ogen, lichte koorts, huiduitslag
Ernstige symptomen Rodehond is gevaarlijk voor het ongeboren kind
Welke vaccinaties beschermen hiertegen? BMR-vaccinatie 

Als je besmet bent met het virus wat rodehond veroorzaakt, krijg je meestal wat algemene klachten. Je bent moe, verkouden en kunt lichte koorts krijgen. Pas daarna krijg je last van huiduitslag, meestal achter de oren, in het gezicht en in de nek. Je kunt ook last krijgen van keelpijn, hoest en branderige ogen. Heel soms worden mensen ernstiger ziek door een tekort aan bloedplaatjes. Of ze krijgen hersenontsteking of gewrichtsontsteking.  

Als de moeder tijdens de zwangerschap het rodehond-virus krijgt, lopen ongeboren kinderen het risico dat ze doof of blind worden. Of ze worden geboren met een ontwikkelingsachterstand. Daarnaast is er kans op een miskraam. 

Als je rodehond hebt en niest of hoest, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Ook via handen, speelgoed en deurklinken kan het virus worden verspreid. Als je besmet bent met het rodehond-virus kan je al een week voordat je ziek wordt een ander besmetten. Het kan 2 tot 3 weken duren voordat je ziek wordt na een besmetting.  

Met een prik kun je je beschermen tegen rodehond. Lees meer over de vaccinatie tegen rodehond of lees hoe vaccineren werkt.

Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. De ziekte gaat vanzelf weer over. Je lichaam ruimt het virus zelf op. Daarna kun je het nooit meer krijgen. Bij ernstigere klachten is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts. 

Rodehond was voor de landelijke vaccinatie een veel voorkomende kinderziekte in Nederland. In de jaren 70 en 80 waren er nog duizenden ziektemeldingen per jaar. Sinds de invoering van vaccinatie in 1987 gaat het om een paar gevallen per jaar, vooral bij niet-gevaccineerde kinderen.  

Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren zijn af en toe nog uitbraken. De rodehond-epidemie van 2004/2005 was vooral onder niet-gevaccineerde, orthodox-protestante schoolkinderen. Tijdens deze uitbraak werden 32 zwangere vrouwen besmet met rodehond. Dit leidde tot 2 miskramen en 11 kinderen met aangeboren afwijkingen. In 2013 was er een kleine uitbraak met 54 gevallen van rodehond rond een conservatief protestante school. 

Video: Wat is rodehond

Rodehond krijg je door het rubellavirus. Dit virus kan zich door de lucht verspreiden.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer mensen dichtbij elkaar staan en hard praten. Ook mensen die geen ziekteverschijnselen hebben kunnen het virus verspreiden.
Meestal word je niet erg ziek van rodehond en krijg je alleen een lichte koorts. Ongeveer de helft van de patienten krijgt rode huiduitslag - vaak achter de oren, in het gezicht en in de nek.

Rodehond is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Het kan een miskraam... of ernstige afwijkingen bij de ongeboren baby veroorzaken.

Er zijn helaas geen medicijnen tegen rodehond. Wel is er een vaccin. Hierdoor komt rodehond nauwelijks meer voor in Nederland. Kinderen krijgen dit met 14 maanden en als ze 9 jaar zijn.
Meer weten? Ga naar rijksvaccinatieprogramma.nl