Rodehond wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Het verspreidt zich via hoesten en niezen. Meestal word je niet heel ziek van rodehond. Als je tijdens je zwangerschap rodehond krijgt, loopt je kind de kans om blind, doof en/of met een ontwikkelingsachterstand geboren te worden. Door rodehond tijdens de zwangerschap kun je ook een miskraam krijgen.

Rodehond in het kort

Hoe krijg je het virus Via hoesten en niezen
Veel voorkomende symptomen Moeheid, verkouden, hoest, keelpijn, branderige ogen, lichte koorts, huiduitslag
Ernstige symptomen Rodehond is gevaarlijk voor het ongeboren kind
Welke vaccinaties beschermen hiertegen? BMR-vaccinatie (14 maanden, 9 jaar)

Hoe krijg je rodehond? 

Als je rodehond hebt en niest of hoest, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Ook via handen, speelgoed en deurklinken kan het virus worden verspreid. Als je besmet bent met het rodehond-virus kan je al een week voordat je ziek wordt een ander besmetten. Het kan 2 tot 3 weken duren voordat je ziek wordt na een besmetting.

Bescherming tegen rodehond

Met een prik kun je je beschermen tegen rodehond. Lees meer over de vaccinatie tegen rodehond of lees hoe vaccineren werkt.

Naar informatie over vaccineren tegen rodehond (BMR-prik)

Naar meer informatie over rodehond (rivm.nl)

Video: Wat is rodehond

Rodehond krijg je door het rubellavirus. Dit virus kan zich door de lucht verspreiden.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer mensen dichtbij elkaar staan en hard praten. Ook mensen die geen ziekteverschijnselen hebben kunnen het virus verspreiden.
Meestal word je niet erg ziek van rodehond en krijg je alleen een lichte koorts. Ongeveer de helft van de patienten krijgt rode huiduitslag - vaak achter de oren, in het gezicht en in de nek.

Rodehond is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Het kan een miskraam... of ernstige afwijkingen bij de ongeboren baby veroorzaken.

Er zijn helaas geen medicijnen tegen rodehond. Wel is er een vaccin. Hierdoor komt rodehond nauwelijks meer voor in Nederland. Kinderen krijgen dit met 14 maanden en als ze 9 jaar zijn.
Meer weten? Ga naar rijksvaccinatieprogramma.nl