Rijksvaccinatieprogramma: in 2020 daalde het aantal meldingen van ziektegevallen fors In 2020 kregen minder mensen een ziekte waartegen wordt gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), vergeleken met 2019.
Vaccinatiegraad daalt opnieuw licht, voor HPV aanzienlijk De vaccinatiegraad voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma is met ongeveer 1 procent opnieuw licht gedaald.
Meldingen van bijwerkingen na vaccinaties RVP 2017 Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.383 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma.
Promotie: optimale surveillance van vaccinatieprogramma’s Er moet een centraal vaccinatieregister komen waarin alle vaccinaties van alle inwoners uit Nederland worden geregistreerd.
Vervroegde BMR-vaccinatie voor zuigelingen die reizen naar landen waar mazelen voorkomt De mazelenepidemie in Zuid- en Oost-Europa houdt aan. Naast Roemenië en Oekraïne worden ook mazelenuitbraken gemeld in verschillende Zuid-Europese landen en Engeland.
Meningokokkenziekte ernstig, maar nog altijd zeldzaam Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. In de meeste gevallen word je er niet ziek van.
HPV-vaccinatie beschermt tegen voorstadia van kanker HPV-vaccinatie biedt een goede bescherming tegen voorstadia van baarmoederhalskanker. Belgische onderzoekers tonen dit aan in een recente systematische review.
Nog steeds hoge effectiviteit van vaccin tegen Hib-ziekte Uit recent onderzoek door het RIVM blijkt dat de effectiviteit van vaccinatie tegen Hib-ziekte nog steeds hoog is. De lichte stijging in het aantal patiënten met Hib-ziekte in 2016 kan niet verklaard worden door een verminderde werking van het Hib-vaccin.
Overstap van meningokokken C-vaccin naar meningokokken ACWY-vaccin goed verlopen Alle kinderen in Nederland van 14 maanden worden sinds 1 mei 2018 gevaccineerd tegen de meningokokken typen A, C, W en Y. Eerder kregen deze kinderen een vaccin tegen alleen meningokokken C.