twee lachende jonge dames op de bank

HPV Humaan Papillomavirus (Humaan Papillomavirus)-vaccinatie biedt een goede bescherming tegen voorstadia van baarmoederhalskanker. Belgische onderzoekers tonen dit aan in een recente systematische review.

In deze review includeerden de onderzoekers 26 klinische studies (73.428 vrouwen gevaccineerd tussen de 15-26 jaar) waarin het effect van HPV-vaccinatie op voorstadia van baarmoederhalskanker is onderzocht. Daarnaast keken ze naar de veiligheid van de vaccins.

Uit de onderzoeken blijkt dat 164 op de 10.000 ongevaccineerde vrouwen matige tot ernstige dysplasie ontwikkelden ten opzichte van 2 op de 10.000 gevaccineerde vrouwen. Dysplasie is een afwijking van de baarmoederhals en wordt beschouwd als een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Langere follow-up is nodig om het effect op baarmoederhalskanker te laten zien. De review laat ook zien dat de vaccins geen verhoogd risico op serieuze bijwerkingen en een miskraam geeft of leidt tot het vroegtijdig moeten afbreken van de zwangerschap.

Hoe wordt vaccineffectiviteit voor HPV gemeten?

Het doel van HPV-vaccinatie is de preventie van baarmoederhalskanker. Wanneer het HPV-virus langdurig in het lichaam blijft kan dit leiden tot (voorstadia van) baarmoederhalskanker. Omdat het gemiddeld 20-25 jaar duurt voordat baarmoederhalskanker zich ontwikkelt, zal het effect van vaccinatie op een daling van het aantal patiënten pas op lange termijn zichtbaar worden. Daarom worden persisterende HPV-infecties of voorstadia van baarmoederhalskanker gebruikt om de eerste effecten van het vaccin te meten.