Rijksvaccinatieprogramma: in 2020 daalde het aantal meldingen van ziektegevallen fors In 2020 kregen minder mensen een ziekte waartegen wordt gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), vergeleken met 2019.
Onderzoek: Rijksvaccinatieprogramma biedt voldoende bescherming aan te vroeg geboren baby's De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma tijdens het eerste levensjaar bieden te vroeg geboren baby’s voldoende bescherming.
Advies Gezondheidsraad: vaccineren tegen waterpokken op BES-eilanden De Gezondheidsraad adviseert op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba vaccinatie tegen waterpokken toe te voegen aan het RVP. Ook zou op de BES-eilanden iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad eenmalig de kans moeten krijgen zich te laten vaccineren.
Mazelepidemie en Salmonella-uitbraak kostten bijna zes miljoen euro De laatste mazelenepidemie en de uitbraak van Salmonella Thompson door gerookte zalm kostten respectievelijk 3,9 miljoen en 1,7 miljoen euro. Dit blijkt uit het RIVM-rapport ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2014’. De berekening is gemaakt om inzicht te krijgen in de kosten van de behandeling, preventie en bestrijding van infectieziekten.
Rapport Surveillance en ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma 2014-2015 Het complete rapport informeert over de effectiviteit en veiligheid van de vaccinaties, vaccinonderzoeken en andere relevante (internationale) ontwikkelingen binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). In 2014 is de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) teruggebracht van 3 naar 2 inentingen. Het aantal invasieve pneumokokkenziekten onder gevaccineerde kinderen is door het gebruik van een nieuw vaccin (2011) verder afgenomen. Ook het aantal pneumokokkenziekten onder volwassenen daalde. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door groepsimmuniteit.