De Gezondheidsraad adviseert op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba vaccinatie tegen waterpokken toe te voegen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Ook zou op de BES-eilanden iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad eenmalig de kans moeten krijgen zich te laten vaccineren. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

In Europees Nederland krijgen vrijwel alle kinderen voor hun vijfde jaar waterpokken in een milde vorm, waardoor de ziekte onder volwassenen nauwelijks voorkomt. Op de BES-eilanden is dat anders: daar circuleert het virus minder. Niet alle kinderen krijgen al jong waterpokken en er zijn regelmatig uitbraken waarbij ook volwassenen ziek worden, soms ernstig.

Aantal prikken neemt niet toe

Er is een veilig en effectief vaccin beschikbaar tegen waterpokken. De Gezondheidsraad adviseert op de BES-eilanden een combinatievaccin tegen waterpokken, bof, mazelen en rodehond te gebruiken, zodat het aantal prikken in het Rijksvaccinatieprogramma niet toeneemt. Mensen die nog geen waterpokken gehad hebben en zich daartegen willen beschermen, kan vaccinatie aangeboden worden met een vaccin alleen tegen waterpokken.

Weinig gezondheidswinst in Europees Nederland

De raad adviseert in Europees Nederland geen vaccinatie in te voeren, omdat dat weinig gezondheidswinst zou opleveren, gezien de milde vorm waarin de ziekte hier voorkomt.

Advies

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zette eerder beschikbare informatie over de waterpokken vaccinatie op een rijtje. Deze informatie diende als achtergrondinformatie voor het advies van de Gezondheidsraad. De staatssecretaris van het ministerie van VWS besluit nu of hij het advies overneemt.