Rijksvaccinatieprogramma: in 2020 daalde het aantal meldingen van ziektegevallen fors In 2020 kregen minder mensen een ziekte waartegen wordt gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), vergeleken met 2019.
Promotieonderzoek: vervroegde BMR-vaccinatie is effectief en veilig Soms is het nodig de BMR-vaccinatie eerder te geven dan 14 maanden, bijvoorbeeld tijdens een mazelenepidemie. Uit promotieonderzoek blijkt nu dat deze vervroegde BMR-vaccinatie effectief is tegen mazelen (71%) en goed wordt verdragen.
Meer kinderen gevaccineerd tegen bof, mazelen, rodehond en HPV De deelname van pasgeborenen aan vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dat concludeert het RIVM op basis van voorlopige cijfers.
Waterpokken in Nederland: achtergrondinformatie voor Gezondheidsraad beschikbaar Waterpokken is een infectieziekte die vooral voorkomt bij jonge kinderen. De Gezondheidsraad bereidt een advies voor over waterpokkenvaccinatie bij kinderen. Het RIVM publiceert vandaag een rapport met achtergrondinformatie voor dat advies.
Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2018 Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.519 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Na de griepvaccinaties zijn 491 meldingen ontvangen.
Promotie: vaccinatie tegen waterpokken en gordelroos in Nederland ‘We moeten terughoudend zijn met de invoering van waterpokkenvaccinatie in Nederland’. Dat is één van de aanbevelingen van Alies van Lier die op 12 november promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Verkeerde oproepkaarten verstuurd voor Rijksvaccinatieprogramma 549 ouders hebben de afgelopen dagen een verkeerde oproepkaart ontvangen voor de vaccinaties van hun kind.
Hoeveelheid virus lager door HPV-vaccinatie Het vaccin tegen baarmoederhalskanker, veroorzaakt door het HPV-virus, beschermt goed tegen baarmoederhalskanker.