Door vaccinatie minder HPV overgedragen Door de vaccinatie tegen HPV dragen minder mensen HPV over op anderen. Daardoor neemt de verspreiding van HPV af. Uit onderzoek blijkt dat de HPV-vaccinatie indirect ook ongevaccineerde vrouwen voor een deel beschermt. Dit laat het belang zien van vaccinatie tegen HPV.
HPV-vaccinatie voorkomt de meeste gevallen van baarmoederhalskanker De vaccinatie tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) geeft een hoge bescherming tegen baarmoederhalskanker. Dit blijkt uit onderzoek bij de eerste groep vrouwen die de HPV-vaccinatie konden krijgen en een uitstrijkje konden laten maken.
Onderzoek: Rijksvaccinatieprogramma biedt voldoende bescherming aan te vroeg geboren baby's De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma tijdens het eerste levensjaar bieden te vroeg geboren baby’s voldoende bescherming.
Advies Gezondheidsraad: vaccineren tegen waterpokken op BES-eilanden De Gezondheidsraad adviseert op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba vaccinatie tegen waterpokken toe te voegen aan het RVP. Ook zou op de BES-eilanden iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad eenmalig de kans moeten krijgen zich te laten vaccineren.
Vaccinatiegraad daalt opnieuw licht, voor HPV aanzienlijk De vaccinatiegraad voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma is met ongeveer 1 procent opnieuw licht gedaald.
Meldingen van bijwerkingen na vaccinaties RVP 2017 Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.383 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma.
Promotie: optimale surveillance van vaccinatieprogramma’s Er moet een centraal vaccinatieregister komen waarin alle vaccinaties van alle inwoners uit Nederland worden geregistreerd.
Vervroegde BMR-vaccinatie voor zuigelingen die reizen naar landen waar mazelen voorkomt De mazelenepidemie in Zuid- en Oost-Europa houdt aan. Naast Roemenië en Oekraïne worden ook mazelenuitbraken gemeld in verschillende Zuid-Europese landen en Engeland.
Meningokokkenziekte ernstig, maar nog altijd zeldzaam Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. In de meeste gevallen word je er niet ziek van.