Ben je 16 of 17 en heb je in december een brief gehad over vaccinaties? Volgens onze administratie heb je dan nog geen enkele DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)- of BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-vaccinatie gekregen. Deze vaccinaties beschermen onder andere tegen infectieziekten als mazelen en polio. De brief is een uitnodiging om de prikken nu wél te halen. Vanaf je 16e mag je namelijk zélf beslissen om je te laten vaccineren. De vaccinaties zijn gratis.

Bescherm jezelf én anderen

De meeste kinderen in Nederland krijgen vaccinaties. Met een vaccinatie ben je beschermd tegen ernstige infectieziekten. Ook kun je dan anderen niet meer besmetten.

Gegevens over vaccinatie

De jeugdgezondheidszorgorganisatie schrijft de prikken die je krijgt in je dossier. Deze organisatie stuurt je gegevens ook naar het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Je dossier en gegevens blijven geheim. De jeugdgezondheidszorg en het RIVM sturen niets aan je ouders of familie.

Vaccinatie al gehad?

Heb je een uitnodiging ontvangen, maar heb je de prik al gehad? Meld dit dan bij de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s in je eigen regio.