Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV (Humaan Papillomavirus )-virus. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Als het virus je cellen beschadigt, kan er na 10-15 jaar kanker ontstaan. Baarmoederhalskanker is de bekendste vorm.
Jongens én meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV (Humaan Papillomavirus ). Dat vaccin beschermt tegen verschillende soorten kanker.
Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV. Meer informatie over vaccineren tegen HPV.
HPV (Humaan Papillomavirus ) is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Er zijn veel verschillende HPV-typen, maar de typen 16 en 18 leiden het vaakst tot kanker. . Het HPV-vaccin, dat we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze 2 typen HPV.
HPV (Humaan Papillomavirus ) is heel besmettelijk. Het virus kan worden overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.
Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV (Humaan Papillomavirus ). Het HPV-vaccin beschermt je tegen verschillende soorten kanker. Namelijk baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis.
Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV.
Twijfels over HPV-vaccinatie?
Hulp nodig bij de keuze of je je wel of niet wilt laten vaccineren tegen HPV? Ga dan naar de HPV-vaccinatie keuzehulp.
Het HPV (Humaan Papillomavirus )-vaccin werkt het best als je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijg je sinds 2022 een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat je tien wordt. De kans is groot dat je dan nog niet besmet bent. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig. Tussen de eerste en de tweede vaccinatie zit een half jaar.
HPV-vaccinatie voor jongeren tot 18 jaar
In het jaar dat kinderen 10 worden, krijgen ze een uitnodiging voor de HPV (Humaan Papillomavirus )-vaccinatie. Dat geldt sinds 2022 voor meisjes én voor jongens. Heb je de eerste prik gehaald? Na een half jaar krijg je een uitnodiging voor de 2e prik.
Heb je de vaccinatie niet gehaald in het jaar dat je 10 werd, maar wil je de die alsnog? Iedereen tot 18 jaar kan de HPV-vaccinatie gratis krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt hiervoor terecht bij de jeugdgezondheidszorg-organisatie bij jou in de buurt.
In 2022 en 2023 zijn alle nog niet gevaccineerde jongeren en jongvolwassenen van 11 tot en met 26 jaar uitgenodigd om de HPV-vaccinatie te halen. Deze inhaalcampagne is afgelopen. Ben je 18 jaar of ouder en wil je je graag laten vaccineren tegen HPV? Dan kun je terecht bij je huisarts, de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) (kijk hiervoor op de website van de GGD in jouw regio, of op GGD Vaccinaties op Maat | Gezondheid voor iedereen), of een vaccinatiecentrum. Je moet de vaccinaties zelf betalen. Dit kost ongeveer € 175 per prik.
Ben je geboren in 2005 en heb je de 1e prik gehaald in 2023? Dan kun je de 2e prik in 2024 ook nog gratis krijgen. Je kunt hiervoor terecht bij de jeugdgezondheidsorganisatie bij jou in de buurt. Je krijgt een uitnodiging zodra je de 2e prik kunt halen.
HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen geboren in 1996 t/m 2003
In 2023 zijn in het kader van een inhaalcampagne alle nog niet gevaccineerde jongvolwassenen van 19 t/m 26 jaar uitgenodigd om de HPV-vaccinatie te halen bij de GGD. Ben je geboren in 1996 t/m 2003 en heb je de 1e prik gehaald in 2023? Dan kan je tot 1 juni 2024 je vaccinatieserie gratis afmaken. Je ontvangt een herinnering van de GGD voor de 2e prik en informatie over hoe je die kunt halen. Je kunt online geen prikafspraak maken in 2024. Check de mogelijkheden in jouw GGD regio op: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/hpv18plus-prik-halen.
Heb je nog geen enkele HPV-prik gehaald? Neem dan contact op met de GGD voor de mogelijkheden
HPV-vaccinatie voor mensen geboren vóór 1996
Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dan kun je terecht bij je huisarts, een specialist of een vaccinatiecentrum. Je moet de vaccinaties zelf betalen. Dit kost ongeveer € 175 per prik.
De gezondheid van jongeren die het HPV (Humaan Papillomavirus )-vaccin krijgen wordt zorgvuldig in de gaten gehouden. Er zijn in ruim 10 jaar nooit ernstige, blijvende bijwerkingen van de vaccinatie gevonden, ook niet in andere landen. De plek van de prik kan een beetje pijnlijk zijn. Je kunt ook spierpijn krijgen. En soms wat last hebben van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Dit gaat allemaal weer over na één tot drie dagen.
Heb jij last van een bijwerking? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.
Twijfels over HPV-vaccinatie?
Hulp nodig bij de keuze of je je wel of niet wilt laten vaccineren tegen HPV? Ga dan naar de HPV-vaccinatie keuzehulp.
Hoe loop ik een HPV (Humaan Papillomavirus
)-besmetting op?
HPV wordt voornamelijk overgedragen via huid-huid of huid-slijmvlies contact rond de geslachtsorganen en de mond- en keelholte. Dus naast geslachtsgemeenschap kun je het ook doorgeven via handen, vingers en de mond. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven een HPV-infectie omdat het virus heel besmettelijk is. Je kan ook meerdere keren besmet raken. Condooms helpen niet voldoende om een HPV-besmetting te voorkomen.
Hoe groot is de kans op een HPV-besmetting? Is dit voor jongens en meisjes verschillend?
De kans op overdracht van het virus tijdens één seksueel contact met een besmet persoon wordt geschat op 60%. De meeste mensen (80%) lopen 1 of meerdere HPV-infecties op gedurende het leven. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
Krijg je HPV ook van (tong)zoenen?
Het is niet goed bekend of je een HPV-infectie in de mond kan oplopen door (tong)zoenen. Wel weten we dat HPV door orale seks overgedragen kan worden.
Is HPV een SOA?
HPV is seksueel overdraagbaar. Maar je kunt het virus ook van elkaar krijgen zonder dat je geslachtsgemeenschap hebt. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven één of meerdere HPV-infecties omdat het virus heel besmettelijk is. Het is dus niet zo dat je een HPV-infectie alleen oploopt als je bijvoorbeeld veel wisselende partners hebt.
Krijg je HPV alleen door seks?
HPV krijg je door seksueel contact met iemand die een HPV-infectie heeft. Ook door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. Het virus kan ook overgedragen worden via de huid van je handen en vingers, tijdens seksuele handelingen.
Krijg je HPV ook bij beschermde seks?
Het gebruik van condooms tijdens seksueel contact beschermt gedeeltelijk tegen HPV-infecties. Condoomgebruik kan een HPV-infectie nooit helemaal voorkomen.
Als HPV seksueel overdraagbaar is, waarom dan al op 10-jarige leeftijd beginnen met vaccineren?
HPV-vaccinatie is het meest effectief als je nog niet met HPV besmet bent. Hoewel de seksuele ervaring onder jonge kinderen nog heel beperkt is (Bron: Rutgers/Soa Aids Nederland, 2017), wil je het liefst alle kinderen vaccineren voordat ze seksueel actief worden. Op de leeftijd van 10 jaar zijn minder kinderen seksueel actief dan oudere kinderen.
De kans dat je met HPV besmet wordt, wordt groter als je ouder wordt, omdat jongeren dan vaker elkaars geslachtsorganen gaan aanraken en/of seks gaan hebben. Vaccinatie is het meest effectief voordat jongeren dat soort activiteiten ondernemen. Daarom heeft de Gezondheidsraad geadviseerd jongens en meisjes te vaccineren op een leeftijd die zo dicht mogelijk tegen de 9 jaar aan ligt.
Kun je niet gewoon een behandeling of medicijn krijgen als je HPV hebt opgelopen?
Nee, er is geen behandeling of medicijn tegen een HPV-infectie. De gevolgen van een HPV-infectie, zoals genitale wratten of (voorstadia van) kanker, kunnen vaak wel behandeld worden. Deze behandeling is echter vervelend en kan grote gevolgen hebben, zoals het weghalen van een stukje van de baarmoederhals of amputatie van de penis. Door de behandeling van (voorstadia van) baarmoederhalskanker kun je ook minder vruchtbaar worden of heb je meer kans dat je kind te vroeg wordt geboren.
Kan je je op HPV laten testen? En als je positief op HPV wordt getest, wat kun of moet je dan doen?
HPV-infectie bij de baarmoederhalsmond wordt onderzocht in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker bij vrouwen. Er is geen standaard test waarmee je kan laten onderzoeken of er een HPV-infectie aanwezig is bij andere plekken, zoals de anus, penis, of mond- en keelholte.
Wat als je HPV al hebt en je krijgt daarna de vaccinatie?
Het vaccin werkt niet tegen al aanwezige HPV-infecties. Wel werkt het vaccin goed tegen nieuwe HPV-infecties van typen 16 en 18. Ook ben je een beetje beschermd tegen andere hoog-risico typen.
Waarom worden jongens nu ook uitgenodigd voor de HPV (Humaan Papillomavirus
)-vaccinatie?
Een HPV-infectie kan ook andere soorten kanker dan baarmoederhalskanker veroorzaken, zoals kanker van de anus, penis, en de mond- en keelholte. Deze vormen van kanker komen (ook) bij mannen voor en worden steeds vaker gezien. Daarom is het heel belangrijk ook jongens te vaccineren tegen HPV, om hen tegen deze soorten kanker op latere leeftijd te beschermen. Daarnaast draagt vaccinatie van jongens bij aan de bescherming van de hele bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde infectie, hoe kleiner namelijk de kans is op verspreiding.
Krijgen jongens een ander vaccin dan meisjes? Is het een nieuw vaccin voor jongens? Hoe weten we dat het vaccin ook veilig is voor jongens?
Jongens krijgen hetzelfde vaccin als meisjes (Cervarix®). Het is dus geen nieuw vaccin. In andere landen worden al langer jongens gevaccineerd tegen HPV. Daar zijn geen bijzonderheden rond de veiligheid van deze vaccinatie bij jongens gevonden.
Hoeveel jongens hebben de HPV-vaccinatie inmiddels gehad in Nederland?
HPV-vaccinatie voor jongens zat tot 2022 niet in het Rijksvaccinatieprogramma. Wel konden jongens/mannen zich op eigen gelegenheid laten vaccineren door bijvoorbeeld de huisarts. Hoe vaak dat is gebeurd in Nederland, is niet bekend.
In welke andere landen is er al ervaring met het vaccineren van jongens?
In een aantal Europese landen worden jongens al gevaccineerd tegen HPV, zoals in Duitsland, België, Ierland, Luxemburg, Noorwegen en Engeland. Veel andere (Europese) landen zijn ook net gestart met het vaccineren van jongens (naast meisjes), of starten binnenkort.
Hoeveel meisjes/vrouwen hebben de HPV (Humaan Papillomavirus
)-vaccinatie inmiddels gehad in Nederland?
De HPV-vaccinatie zit al meer dan 10 jaar in het RVP (Rijksvaccinatieprogramma) (voor meisjes). In de eerste 10 jaar zijn er in Nederland binnen het RVP ongeveer 800.000 meisjes volledig gevaccineerd tegen HPV.
Welke resultaten/effecten van de HPV-vaccinatie zijn er in Nederland of andere Europese landen te zien?
Onderzoek in Nederland laat zien dat bij gevaccineerde jonge vrouwen langdurige infecties met HPV-type 16 en 18 veel minder vaak voorkomen dan bij ongevaccineerde vrouwen, tot 10 jaar na vaccinatie. Het vaccin beschermt dan voor ongeveer 95% tegen langdurige HPV-infecties met type 16 en 18.
In veel landen, waaronder Nederland, zien we dat gevaccineerde vrouwen ook minder vaak een voorstadium van baarmoederhalskanker hebben dan ongevaccineerde vrouwen.
Omdat het lang duurt (vaak 10 tot 15 jaar) voordat een HPV-infectie kan leiden tot kanker, waren er tot voor kort weinig studies die het effect van vaccinatie op daadwerkelijke kanker konden onderzoeken. In een Zweedse studie (2020) is nu echter aangetoond dat HPV-vaccinatie het risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker sterk vermindert. In een studie in Engeland (2021) is na invoering van HPV-vaccinatie ook een aanzienlijke afname in baarmoederhalskanker en voorstadia daarvan gevonden.
Hoe snel na het vaccineren ben je beschermd tegen HPV?
Vanaf ongeveer 1-2 weken na afronding van de complete serie vaccinaties (dus na de 2e of 3e vaccinatie, afhankelijk van de leeftijd waarop de eerste vaccinatie gegeven wordt) ben je het best beschermd tegen HPV. Dan zijn er voldoende antistoffen door het lichaam gevormd die langdurige bescherming bieden tegen nieuwe infecties met HPV-typen 16 en 18.
Hoe lang beschermt de vaccinatie?
Het vaccin biedt langdurige bescherming (tenminste 10 jaar). Het vaccin werkt het beste als het gegeven wordt voordat er een HPV-infectie aanwezig is, dus vóór je seksueel actief wordt.