Als je je laat inenten tegen HPV, ben je goed beschermd tegen onder andere baarmoederhalskanker. Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden 200 vrouwen aan deze ziekte. Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden 2 vaccinaties tegen HPV aangeboden. Jongens kunnen ook HPV oplopen en het overdragen op anderen. Vanaf 2022 krijgen jongens de vaccinatie ook aangeboden.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 zijn de meest voorkomende gevaarlijke virussen.

Hoe kom je aan HPV? 

Je kan met HPV besmet raken via lichaamscontact tijdens seks. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie. En bijna altijd ruimt je lichaam dit virus weer zelf op. Soms lukt dat niet. Dan blijft het virus in je lichaam.

Goed beschermd

Het HPV-vaccin beschermt je tegen de 2 gevaarlijke HPV-varianten: type 16 en 18. Deze 2 HPV-typen veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Als je je laat inenten, ben je dus goed beschermd tegen baarmoederhalskanker. Maar het is geen 100% bescherming.

Waarom nu vaccineren?

De inenting werkt het beste als je nog geen seks hebt gehad. Dan ben je nog niet besmet met het HPV-virus. Daarom worden meisjes ingeënt in het jaar dat ze 13 worden. Op deze leeftijd heb je 2 prikken nodig. Je krijgt de inenting in je bovenarm. De tweede inenting krijg je 6 maanden later. Meisjes van 15 jaar en ouder die de vaccinatie willen, krijgen drie keer een vaccinatie.

Bijwerkingen

Na de inenting kun je spierpijn krijgen in de arm waarin is geprikt. Soms ben je na de prik even niet fit. Je krijgt bijvoorbeeld last van hoofdpijn, buikpijn of koorts. Deze klachten zijn niet ernstig en duren meestal maar een dag of iets langer. Heftige bijwerkingen zijn heel zeldzaam. Heb je last van een bijwerking? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.

De gezondheid van HPV-gevaccineerde meisjes wordt zorgvuldig in de gaten gehouden. Er zijn geen lange termijn bijwerkingen gevonden of te verwachten. De verhalen op internet over ernstige blijvende bijwerkingen kloppen niet.