Houd je BSNBurger Service Nummer-nummer bij de hand als je een afspraak maakt.

Vul hieronder de 4 cijfers van je postcode in. Je ziet dan waar je een afspraak kan maken voor de 22-wekenprik.
Dat kan telefonisch of via een website.

Neem een geldig ID (paspoort, rijbewijs, ID-kaart of vreemdelingendocument) mee naar het consultatiebureau.

Uitleg

Tijdens  je afspraak geeft de arts of verpleegkundige je meer uitleg over de vaccinatie. Ook krijg je tijdens de afspraak meteen informatie over de vaccinaties die je baby later krijgt aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wanneer?

Vanaf 16 december 2019* krijgen alle zwangere vrouwen de 22 wekenprik gratis aangeboden. Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.

Aan het eind van de zwangerschap

Heb je de prik later gehad dan 2 weken voor de geboorte? Dan is je kind mogelijk niet helemaal beschermd. Maar jijzelf wel! Want de 22 wekenprik beschermt ook de moeder tegen kinkhoest. Zo kun jij je baby in ieder geval niet zelf besmetten. Ongeveer 40 procent van de baby's met kinkhoest krijgt dit via de moeder. Dus ook aan het eind van je zwangerschap heeft het nog steeds zin om de 22 wekenprik te halen.

*Let op: haal je de vaccinatie eerder dan 16 december?  Dan is het voor eigen kosten. De vaccins zijn dan alleen op recept verkrijgbaar via je (huis)arts, de GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of het vaccinatiecentrum. De prijs kun je opvragen bij de apotheek of het vaccinatiecentrum