Rijksvaccinatieprogramma: in 2020 daalde het aantal meldingen van ziektegevallen fors In 2020 kregen minder mensen een ziekte waartegen wordt gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), vergeleken met 2019.
Vaccinatieadvies mazelen aangepast: vervroegd vaccineren bij reizen In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. Voor de start van het zomerseizoen heeft het RIVM daarom het vaccinatieadvies mazelen aangepast.
Vervroegde vaccinatie beschermt tijdens mazelenepidemie Een vervroegde extra vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) helpt kinderen al eerder te beschermen tegen mazelen, maar de immuniteit neemt ook sneller af dan na de gebruikelijke vaccinatie. Dat blijkt uit onderzoek van RIVM.
Mazelepidemie en Salmonella-uitbraak kostten bijna zes miljoen euro De laatste mazelenepidemie en de uitbraak van Salmonella Thompson door gerookte zalm kostten respectievelijk 3,9 miljoen en 1,7 miljoen euro. Dit blijkt uit het RIVM-rapport ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2014’. De berekening is gemaakt om inzicht te krijgen in de kosten van de behandeling, preventie en bestrijding van infectieziekten.
Rapport Surveillance en ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma 2014-2015 Het complete rapport informeert over de effectiviteit en veiligheid van de vaccinaties, vaccinonderzoeken en andere relevante (internationale) ontwikkelingen binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). In 2014 is de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) teruggebracht van 3 naar 2 inentingen. Het aantal invasieve pneumokokkenziekten onder gevaccineerde kinderen is door het gebruik van een nieuw vaccin (2011) verder afgenomen. Ook het aantal pneumokokkenziekten onder volwassenen daalde. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door groepsimmuniteit.