Promotie: vaccinaties voorkomen duizenden sterfgevallen Vaccineren helpt, concludeert RUG-promovendus Maarten van Wijhe in zijn proefschrift The public health impact of vaccination programmes in the Netherlands.
Mazelen in Europa In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen, met name in Roemenië en Italië. Gaat u op reis naar een van deze landen, dan is soms een vervroegde vaccinatie tegen mazelen nodig (BMR-vaccinatie).
HPV-vaccinatie beschermt tegen meer dan alleen baarmoederhalskanker De HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker blijkt ook te beschermen tegen andere vormen van kanker die door HPV kunnen worden veroorzaakt.
Vaccinatieadvies meningokokken opnieuw bekeken Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging kan veroorzaken. Kinderen worden met 14 maanden ingeënt tegen meningokokken C. Sinds 2015 is er echter een toename van meningokokken W. Ook zijn nieuwe vaccins beschikbaar gekomen tegen meningokokken B.
Lagere opkomst HPV-vaccinatie 2016 In het voorjaar van 2015 kregen de meisjes geboren in 2002 de uitnodiging voor hun HPV-vaccinaties. Na het laatste vaccinatieaanbod in 2016 is de eindstand van de opkomst van deze groep meisjes toegenomen tot 56%. Hiermee is de uiteindelijke opkomst 7% lager dan de bijna 63% van de meisjes geboren in 2001.
Mazelepidemie en Salmonella-uitbraak kostten bijna zes miljoen euro De laatste mazelenepidemie en de uitbraak van Salmonella Thompson door gerookte zalm kostten respectievelijk 3,9 miljoen en 1,7 miljoen euro. Dit blijkt uit het RIVM-rapport ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2014’. De berekening is gemaakt om inzicht te krijgen in de kosten van de behandeling, preventie en bestrijding van infectieziekten.
Rapport Surveillance en ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma 2014-2015 Het complete rapport informeert over de effectiviteit en veiligheid van de vaccinaties, vaccinonderzoeken en andere relevante (internationale) ontwikkelingen binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). In 2014 is de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) teruggebracht van 3 naar 2 inentingen. Het aantal invasieve pneumokokkenziekten onder gevaccineerde kinderen is door het gebruik van een nieuw vaccin (2011) verder afgenomen. Ook het aantal pneumokokkenziekten onder volwassenen daalde. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door groepsimmuniteit.