Groepsvaccinaties voor 9-jarigen ( DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis) en BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)) en 13-jarigen ( HPV Humaan Papillomavirus (Humaan Papillomavirus)) worden uitgesteld tot na de zomervakantie. De vaccinaties tegen meningokokkenziekte gaan wel door, maar in een andere vorm. Dat heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)  besloten in verband met de verspreiding van het coronavirus. De maatregelen gelden voor heel Nederland.

Bescherming niet in gevaar

Met uitstel van BMR, DTP en HPV van een half jaar komt de bescherming tegen deze ziekten door het Rijksvaccinatieprogramma niet in gevaar. De serie HPV werkt ook goed als deze niet binnen één jaar wordt afgerond. JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg)-organisaties die deze vaccinaties individueel geven, mogen hier uiteraard gewoon mee doorgaan. 

Uitstel vaccinatie meningokokkenziekte geen optie

De vaccinaties voor 14-jarigen zullen vóór 1 juli 2020 moeten plaatsvinden. Omdat meningokokken W nog steeds circuleert in Nederland is langer uitstel van vaccinatie geen optie. We vragen de JGZ te kijken naar mogelijkheden om de vaccinatie individueel te geven, waarbij voorkomen moet worden dat er lange wachtrijen ontstaan.

Websites van JGZ-organisaties

Heb je wel een uitnodiging ontvangen, maar weet je nu niet zeker of deze uitnodiging wel door gaat, kijk dan op de site  van de JGZ-organisatie die je heeft uitgenodigd. Niet iedere JGZ-organisatie biedt vaccinaties onder de maatregelen op dezelfde manier aan en per dag kan het beleid aangepast worden. Kijk voor het laatste nieuws en informatie per JGZ-organisatie op hun eigen website. Daar staat of je nu wel of niet mag komen.

Utrecht

Noord-Holland

Zuid-Holland

Zeeland

Noord-Brabant

Limburg

Groningen

Friesland

Drenthe

Overijssel

Gelderland

Staat je JGZ-organisatie er niet tussen? Kijk dan op het kaartje op de website van GGD GHOR voor contactgegevens van jouw regio.