Hieronder vind je veelgestelde vragen over de meningokokken ACWY-vaccinatie en het nieuwe coronavirus.

Vragen over MenACWY-vaccinatie en coronavirus

Nee, want als er veel jongeren niet gevaccineerd zijn kan de meningokokken W bacterie zich verder verspreiden in Nederland.  De meningokokkenbacterie komt voor in Nederland. Daarom krijgen jongeren sinds 2019 de MenACWY vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie beschermt jou tegen meningokokkenziekte die veroorzaakt wordt door de meningokokkenbacterietypen A, C, W en Y. De meningokokkenbacterie kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. 
Daarom is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk jongeren gevaccineerd worden ondanks de corona uitbraak. Als jongeren gevaccineerd worden, worden ook andere groepen in de bevolking beschermd. Uitstellen van de vaccinaties is gevaarlijk omdat meningokokkenziekte dan weer meer voor kan komen in Nederland.
Zie ook: www.rivm.nl/meningokokken/meningokokken-acwy-vaccinatie

Nee, jouw weerstand is na de vaccinatie niet minder. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als voor de vaccinatie.

Nee, bij vaccineren is er slechts kort contact. De persoon die jou vaccineert is niet ziek en jij bent zelf niet ziek. Dan hoeft de persoon die vaccineert geen mondkapje te dragen.

In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel dat intensief zorgt voor mensen die ziek zijn en (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus.

Nee, je mag niet naar de vaccinatielocatie komen. De vaccinatie wordt uitgesteld. Neem contact op met de JGZ Jeugdgezondheidszorg organisatie om je af te melden en/of om een nieuwe afspraak te maken. Is de verkoudheid over? Als je 24 uur helemaal beter bent, dan kun je naar de vaccinatielocatie komen voor de vaccinatie.

Met verkoudheidsklachten  bedoelen we: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid of koorts.

Nee, je mag niet naar de vaccinatielocatie komen. De vaccinatie wordt uitgesteld. Neem contact op met de JGZ Jeugdgezondheidszorg organisatie om je af te melden en/of om een nieuwe afspraak te maken. Hoest je niet meer, ben je niet langer benauwd en heb je geen koorts (>38 C) meer? Als je 24 uur niet meer hoest, niet benauwd bent en geen koorts meer hebt dan mag je naar de vaccinatielocatie komen voor je afspraak.

Ja, er mag één begeleider mee, bijvoorbeeld je vader, moeder, begeleider of verzorger. Deze persoon mag niet mee als hij of zij verkouden is, hoest, benauwd is of koorts heeft. Met verkoudheid bedoelen we: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid of koorts.

Als een gezinslid of huisgenoot luchtwegklachten (hoesten, benauwdheid) en koorts heeft mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. Als dit gezinslid of deze huisgenoot weer helemaal beter is (minstens 24 uur), mag je komen voor de vaccinatie.

Met gezinslid bedoelen we iemand die bij jou in huis woont.
 

Er hoeft geen tijd meer tussen de coronaprik en andere vaccinaties te zitten.