De vaccinatie is veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Bijvoorbeeld in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten.

Kaart: de donkerblauwe landen adviseren kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap

Bijwerkingen

Zoals bij alle inentingen kun je wel bijwerkingen krijgen. Voorbeelden hiervan zijn hangerigheid, hoofdpijn en reacties op de plek waar is geprikt (roodheid, dikke of pijnlijke arm). Deze bijwerkingen zijn meestal vrij mild en gaan  vanzelf weer over. Ernstige bijwerkingen, zoals een heftige allergische reactie, zijn zeer zeldzaam.

Op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb vind je meer informatie  over bijwerkingen. Een uitgebreide beschrijving van mogelijke bijwerkingen kun je vinden in de bijsluiter van het vaccin.

Moeders van Morgen 

Bijwerkingencentrum Lareb doet onderzoek naar het gebruik van geneesmiddelen en vaccinaties tijdens de zwangerschap. Dat onderzoek heet Moeders van Morgen. Met Moeders van Morgen worden gegevens van zwangere vrouwen verzameld over het gebruik van geneesmiddelen en vaccins tijdens de zwangerschap. Door gegevens van veel zwangere vrouwen te vergelijken, die juist wel of geen geneesmiddelen gebruiken, komt er waardevolle informatie beschikbaar. Zo kunnen zorgverleners hierover in de toekomst nog beter advies geven. Wil je ook meedoen aan Moeders van Morgen? Meld je dan aan via www.moedersvanmorgen.nl.