De DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Kinderen krijgen de prik rond de leeftijd van 4 jaar. Zie: vaccinatieschema 2025. Dit is de eerste herhaalprik voor deze ziekten. De tweede herhaalprik krijgen ze als ze 9 worden. Hiervóór krijgen kinderen de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie. Die krijgen ze als ze 3, 5, en 12 maanden oud zijn. Vanaf 1 januari 2025 krijgen kinderen een DKT Difterie Kinkhoest en Tetanus (Difterie Kinkhoest en Tetanus)-prik op 5 jaar, zie: vaccinatieschema 2025.

De DKTP-prik in het kort

De DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-prik in het kort

Beschermt tegen Difterie, kinkhoest, tetanus en polio
Gegeven bij 4 jaar
Vanaf 1 januari 2025 krijgen kinderen een DKT Difterie Kinkhoest en Tetanus (Difterie Kinkhoest en Tetanus)-prik op 5 jaar, zie: vaccinatieschema 2025.
Beschermingsduur Voor kinkhoest 5 jaar. Voor difterie, tetanus en polio wordt een extra prik gegeven bij 9 jaar
Meest voorkomende bijwerkingen Klachten op de plek van de prik, zoals een rode, dikke of pijnlijke arm en koorts, hoofdpijn, slaperigheid en misselijkheid of overgeven

Wanneer DKTP-vaccinatie

Voor eerste verjaardag

Kinderen krijgen de DKTP-Hib-HepB-prik 3 keer voor hun 1e verjaardag. Hierna zijn kinderen zeer waarschijnlijk levenslang beschermd tegen Hib, hepatitis B en polio. Om echt zeker te weten dat kinderen goed beschermd zijn tegen polio, krijgen ze bij 4 en 9 jaar nog een herhaalprik. Deze 2 herhaalprikken krijgen kinderen ook omdat ze na de DKTP-Hib-HepB-prikken nog niet levenslang beschermd zijn tegen difterie, kinkhoest, en tetanus. 

4 jaar

In het jaar dat kinderen 4 worden, krijgen ze de 1e herhaalprik. Dat is de DKTP-prik tegen difterie, tetanus, kinkhoest en polio. Het kind is daarna 5 jaar beschermd tegen kinkhoest. Soms krijgt het kind ondanks de prik toch kinkhoest. Wel wordt het kind dan minder ziek.  

9 jaar

In het jaar dat kinderen 9 worden, volgt de 2e herhaalprik. Dat is de DTP-prik tegen difterie, tetanus en polio. Hierna is het kind zeer waarschijnlijk levenslang beschermd tegen polio, en 10 jaar tegen difterie en tetanus. Zie ook het vaccinatieschema. Om er zeker van te zijn dat je goed beschermd bent, is het verstandig om elke 10 jaar een herhaalprik te halen tegen difterie en tetanus.

Bijwerkingen van de DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-prik

Wanneer? De meeste bijwerkingen beginnen binnen 1 dag na de vaccinatie en zijn binnen een paar dagen weer verdwenen.
Wat vaak gebeurt

Koorts, hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid/overgeven en klachten op de plek van de prik, zoals een rode, dikke of pijnlijke arm.

Wat soms gebeurt

Bij ongeveer 1 op de 1.000 kinderen komt een grote, rode zwelling op de plek van de prik voor, die zich kan uitbreiden op de hele arm. 

Goed om te weten Door de vaccinatie bij 4 jaar kan je kind anderen niet besmetten. 

Angst voor bijwerkingen 

Als jouw kind prikken krijgt, is dat spannend. Er kunnen bijwerkingen ontstaan. Het is goed te weten dat de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma ook in veel andere landen worden gegeven. Onderzoeken uit al die landen laten zien dat deze vaccinaties veilig zijn. Er zijn geen negatieve gevolgen bekend voor de lange termijn.

In het DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccin zitten stukjes van de bacterie die kinkhoest veroorzaakt. Deze stukjes zijn onschadelijk gemaakt en kunnen je niet ziek maken. De bacteriën die difterie en tetanus veroorzaken, maken een gifstof aan waarvan je ziek wordt. Dat heten toxinen. In het vaccin zitten vormen van deze toxinen die onschadelijk zijn gemaakt. Ze maken je daardoor niet ziek. Ook zitten er in dit vaccin aangepaste poliovirussen die niet meer leven. Ook hier kun je niet ziek van worden.  

Op de pagina Wat zit er in vaccins? vind je meer informatie over welke stoffen erin vaccins zitten. Op de pagina Hoe werkt vaccineren? kun je lezen hoe vaccinaties werken.

Het is meestal niet nodig om je kind eerder (dan de vastgestelde leeftijd) te laten vaccineren als je naar het buitenland gaat. Tenzij het risico op infectieziekten in dat land hoog is. Ga je voor een korte of langere tijd naar het buitenland en heeft jouw kind vaccinaties nodig? Overleg dan met de jeugdgezondheidszorg of het nodig is om het vaccinatieschema van jouw kind aan te passen. 

Heb je vragen over vaccinaties die je nodig hebt voor een reis naar het buitenland? Kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Daar vind je onder andere welke vaccinaties je het beste kunt halen en waar je hiervoor een afspraak kunt maken in jouw regio.

Als je kind ziek is, kun je het beste contact opnemen met de organisatie die de prik zal geven. Je kunt dan vragen of vaccineren een goed idee is. Soms wordt de vaccinatie even uitgesteld. Voor kinderen met een iets lagere weerstand kan de vaccinatie geen kwaad.

De DKTP Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-prik is voor kinderen met een slechte afweer door ziekte of medicijnen extra belangrijk. De prik is veilig voor kinderen met een afweerstoornis, maar het kan zijn dat de prik minder goed werkt. Deze kinderen zijn altijd onder behandeling van een kinderarts. Deze kan daarover meer informatie geven.