De bijsluiters geven informatie over wat er in de vaccins zit en hoe ze gebruikt moeten worden. Ook staat er veel informatie in over de bijwerkingen. In de bijsluiter staan alle klachten die iemand kan krijgen, nadat hij een vaccin heeft gekregen. 

Zo komt een klacht in de bijsluiter

Heeft iemand een klacht, nadat hij het vaccin heeft gekregen? Dan moet de fabrikant dat in de bijsluiter zetten. Soms komt een klacht maar een keer voor. Dan is het vaak niet zeker of een klacht door de vaccinatie komt. 

Twee vaccins in gebruik

Voor sommige vaccinaties zijn twee vaccins in gebruik. Dit heeft twee redenen:

  • We gaan van het ene vaccin over naar een nieuw vaccin.
  • De fabrikant kan een vaccin niet leveren. In dat geval kopen we een vaccin van een andere fabrikant. Dit vaccin beschermt net zo goed als het andere vaccin. De kwaliteit is hetzelfde.

Wil je weten welk vaccin je kind krijgt? Dit kun je navragen bij, het consultatiebureau, de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) of het Centrum voor Jeugd en Gezin. Je kunt het beste contact opnemen met de plek waar jullie de vaccinatie gaan halen.

Vaccin in het kort

Hieronder staan alle vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma op een rij. Je vindt er ook linkjes naar ‘Vaccin in het kort’. Dit is een pagina met alle voordelen en nadelen van het vaccin. ‘Vaccin in het kort’ is een aanvulling op de officiële bijsluiter. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft deze gemaakt.