Jongeren vanaf 15 jaar krijgen voortaan 2 prikken tegen het humaan papillomavirus (HPV) in plaats van 3. We weten nu uit onderzoek dat 2 prikken op deze leeftijd even goed beschermen als 3. Daarom heeft de Gezondheidsraad op 30 augustus 2022 geadviseerd het vaccinatieschema aan te passen. Dit advies is overgenomen. Dat betekent dat voor alle jongens en meisjes vanaf nu 2 prikken voldoende zijn, met 6 maanden ertussen. Het maakt niet meer uit hoe oud ze zijn. 

Klik voor de video over HPV-vaccinatie van 3 naar 2 prikken voor 15-plussers

Bekijk de video HPV-vaccinatie van 3 naar 2 prikken voor 15-plussers. Hierin wordt uitgelegd waarom ook 15-plussers nu nog maar 2 prikken nodig hebben voor een volledige bescherming tegen HPV-kanker.

 

 

 

Achtergrond

Sinds 2010 krijgen meisjes vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (HPV) aangeboden. Deze vaccinatie maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma.  Meisjes van 15 jaar en ouder kregen drie vaccinaties voor een goede bescherming. Jongere meisjes kregen 2 vaccinaties.

In het buitenland krijgen meisjes al langer de HPV-vaccinatie. Uit meerdere buitenlandse onderzoeken blijkt nu dat vrouwen die 2 vaccinaties gehad hebben ook na meer dan 10 jaar nog heel goed beschermd zijn tegen een HPV-infectie. Ook krijgen zij minder HPV-kanker. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft daarom het advies dat twee HPV-vaccinaties voldoende zijn voor een langdurige bescherming. In Nederland is dit advies overgenomen, na advies van de Gezondheidsraad, en is het vaccinatieschema voor HPV aangepast.

In Nederland krijgen sinds dit jaar ook jongens een HPV-vaccinatie aangeboden. Voor zowel jongens als meisjes zijn vanaf nu dus twee HPV-vaccinaties voldoende, met 6 maanden ertussen. Het maakt niet meer uit hoe oud ze zijn. Voor kinderen en jongeren tot 15 jaar blijft het vaccinatieschema dus ongewijzigd. 

Ben je 15 jaar of ouder, en wil je weten welke gevolgen dit nieuwe advies heeft voor jou? Lees hieronder de vragen en antwoorden. 

Waarom heb je één HPV-vaccinatie minder nodig als je 15 jaar of ouder bent? 

Uit buitenlands onderzoek blijkt dat vrouwen die maar twee vaccinaties hebben gehad ook na ruim 10 jaar nog goed beschermd zijn tegen een HPV-infectie. Daarom is ook in Nederland het vaccinatieschema voor HPV aangepast. Dat betekent dat als je 15 jaar of ouder bent je twee HPV-vaccinaties krijgt, met 6 maanden ertussen.

Ik heb drie vaccinaties gehad tegen HPV. Is dat erg?

Nee, dat is niet erg. Je bent goed beschermd tegen HPV. Voordat een vaccin gebruikt mag worden, wordt de veiligheid van het vaccin uitgebreid getest. Dit vaccin is uitgebreid getest onder meisjes die drie vaccinaties kregen. Uit deze onderzoeken is gebleken dat drie vaccinaties veilig is en geen blijvende bijwerkingen geeft.

Ik wil toch graag drie vaccinaties tegen HPV krijgen. Kan dat?

Nu uit onderzoek is gebleken dat twee vaccinaties voldoende zijn om je lange tijd goed te beschermen tegen een HPV-infectie, is het vaccinatieschema aangepast. Via het Rijksvaccinatieprogramma kun je kosteloos twee vaccinaties krijgen. 

Als je een immuunsysteem hebt dat minder goed werkt, heb je misschien wel drie vaccinaties nodig. Bespreek dat met jouw arts of medisch specialist. 

Ik heb een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie ontvangen, maar ik heb al twee HPV-vaccinaties gehad. Wat moet ik doen?

Op je vaccinatiebewijs kun je controleren of je twee vaccinaties tegen HPV hebt gehad. 

Voor een goede en langdurige bescherming moet er minimaal vijf maanden tussen de eerste en de tweede vaccinatie zitten. Als je zeker weet, dat je al twee vaccinaties hebt gehad met minstens vijf maanden ertussen, kun je de uitnodiging voor de derde vaccinatie weggooien.

Heb je twee vaccinaties gehad, maar zat er minder dan vijf maanden tussen de eerste en de tweede vaccinatie? Dan is het belangrijk om alsnog een derde vaccinatie te gaan halen. Deze derde vaccinatie moet minimaal vier maanden na de tweede vaccinatie gegeven worden.

Als je twijfelt kan je contact opnemen met de jeugdgezondheidsorganisatie waar je ook de eerste twee vaccinaties hebt gekregen. 

Ik heb een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie ontvangen, maar weet niet precies hoeveel vaccinaties ik heb gehad. Wat moet ik doen?

Op je vaccinatiebewijs kun je controleren hoeveel vaccinaties tegen HPV je hebt gehad. Heb je je vaccinatiebewijs niet meer, dan kun je contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg waar je een eerdere HPV-vaccinatie gehad hebt.

Waarom krijg ik een uitnodiging voor een derde HPV-vaccinatie als twee vaccinaties voldoende zijn?

Twee HPV-vaccinaties geven een goede bescherming als er minimaal vijf maanden tussen de eerste en tweede vaccinatie zit. Heb je dit voorjaar kort na elkaar twee vaccinaties gehad, dan heb je toch een derde vaccinatie nodig. Heb je in dit voorjaar maar één HPV-vaccinatie gehad, dan kun je dit najaar de tweede halen en ben je daarna goed beschermd tegen HPV.

Waarom heb ik dit voorjaar 2 vaccinaties kort na elkaar gehad, terwijl dat nu niet meer nodig is?

Dit voorjaar was nog niet bekend dat het vaccinatieschema voor HPV aangepast zou worden, daarom hebben veel jongeren kort na elkaar de eerste twee van drie vaccinaties gehad.