Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. In het jaar dat je 14 wordt, krijg je een vaccinatie aangeboden tegen meningokokkenziekte. Met deze prik kun je zelf niet meer ziek worden én kun je anderen niet meer besmetten.
Wat is meningokokkenziekte?
Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. Je kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten. Soms zijn mensen zo ziek door de bacterie dat ze dood gaan. Gelukkig is de kans dat je ziek wordt van de meningokokbacterie heel klein.
Hoe kom je aan meningokokkenziekte?
De meningokokbacterie verspreidt zich via de lucht en kan zo in je keel of neus terechtkomen. Door hoesten, niezen en zoenen kun je besmet worden. Op plekken waar mensen dicht bij elkaar zitten, kun je elkaar dus gemakkelijk besmetten. Als je ziek wordt, is dat meestal enkele dagen na de besmetting.
Goed beschermd
Als je 14 wordt, krijg je een vaccinatie tegen meningokokkenziekte aangeboden. De prik die je krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Door de vaccinatie ben je 10 jaar beschermd. Het vaccin dat je krijgt, wordt wereldwijd al veel jaren gebruikt. Daardoor weten we dat het veilig is.
Waarom nu vaccineren?
Uit onderzoek blijkt dat je vanaf 14 jaar meer kans loopt om de meningokok in je keel of neus te hebben. Ook verspreiden jongeren van 14 tot 20 jaar de bacterie gemakkelijk. Daarom krijgen alle jongeren van 14 jaar de prik aangeboden.
Bijwerkingen
Je krijgt de prik in je bovenarm. De plek van de prik kan wat rood worden of een beetje hard aanvoelen. Dat is na een dag weer over. Op de dag van de prik kun je gewoon naar school of sporten. Heb je last van een bijwerking? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.
Meningokokken in het kort
In onze infographic over de meningokokkenprik vind je overzichtelijke informatie over de verschijnselen van meningokokkenziekte. Ook vind je hier in tekst en beeld uitleg over de bijwerkingen die je kan krijgen van de prik.
Een werkstuk of profielwerkstuk over vaccineren?
Wat is een bacterie? Wat doet de meningokok? Hoe werkt een vaccinatie?
Als je wilt, kun je nu een werkstuk of een presentatie maken over de meningokok. Ook voor profielwerkstukken is er veel interessante informatie beschikbaar. Het Nederlands Instituut voor Biologie, het NIBI, heeft materiaal gemaakt voor leerlingen en docenten. Op deze pagina staat veel informatie en interessante filmpjes.