Door vaccinatie minder HPV overgedragen Door de vaccinatie tegen HPV dragen minder mensen HPV over op anderen. Daardoor neemt de verspreiding van HPV af. Uit onderzoek blijkt dat de HPV-vaccinatie indirect ook ongevaccineerde vrouwen voor een deel beschermt. Dit laat het belang zien van vaccinatie tegen HPV.
HPV-vaccinatie voorkomt de meeste gevallen van baarmoederhalskanker De vaccinatie tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) geeft een hoge bescherming tegen baarmoederhalskanker. Dit blijkt uit onderzoek bij de eerste groep vrouwen die de HPV-vaccinatie konden krijgen en een uitstrijkje konden laten maken.
Promotieonderzoek: vervroegde BMR-vaccinatie is effectief en veilig Soms is het nodig de BMR-vaccinatie eerder te geven dan 14 maanden, bijvoorbeeld tijdens een mazelenepidemie. Uit promotieonderzoek blijkt nu dat deze vervroegde BMR-vaccinatie effectief is tegen mazelen (71%) en goed wordt verdragen.
Meer kinderen gevaccineerd tegen bof, mazelen, rodehond en HPV De deelname van pasgeborenen aan vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dat concludeert het RIVM op basis van voorlopige cijfers.
Waterpokken in Nederland: achtergrondinformatie voor Gezondheidsraad beschikbaar Waterpokken is een infectieziekte die vooral voorkomt bij jonge kinderen. De Gezondheidsraad bereidt een advies voor over waterpokkenvaccinatie bij kinderen. Het RIVM publiceert vandaag een rapport met achtergrondinformatie voor dat advies.
Besluit over meningokokken ACWY-vaccinatie voor jongeren in 2019 Een groep jongeren ontvangt in het voorjaar van 2019 in twee periodes een uitnodiging voor vaccinatie tegen meningokokken ACWY.
Meningokokkenvaccinatie: tegen C en W wel, tegen B niet Vaccinatie tegen meningokokken C en W is veilig en effectief. Van het vaccin tegen meningokokken B is niet bekend hoe effectief het is. En het kan hoge koorts veroorzaken, vooral bij zuigelingen.
Advies Gezondheidsraad: een prik minder voor zuigelingen na kinkhoestvaccinatie moeder De Gezondheidsraad adviseert om het vaccinatieschema in het Rijksvaccinatieprogramma te vervangen door twee schema’s na invoering van de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.
Vaccinatieschema baby opnieuw bekeken na invoering kinkhoestprik zwangere vrouwen Kinkhoest is een gevaarlijke ziekte voor pasgeboren baby’s die nog niet zijn ingeënt. Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik aangeboden.