Vaccinatie tegen meningokokken C en W is veilig en effectief. Van het vaccin tegen meningokokken B is niet bekend hoe effectief het is. En het kan hoge koorts veroorzaken, vooral bij zuigelingen. De Gezondheidsraad adviseert om de vaccinatie tegen C en W wel op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma en het vaccin tegen meningokokken B niet.

De vaccinatie tegen meningokokken C en W is effectief, geeft weinig bijwerkingen en zorgt voor groepsbescherming. De Commissie Vaccinaties van de Gezondheidsraad adviseert om deze vaccinatie voor 14-jarigen toe te voegen aan Rijksvaccinatieprogramma en de vaccinatie op een leeftijd van 14 maanden te behouden.

Type B: effectiviteit onvoldoende bekend

Vaccinatie tegen meningokokken B zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma. Om tegen type B te beschermen is een ander soort vaccin nodig. Dit vaccin is beschikbaar, maar het is nog onvoldoende bekend hoe effectief het is. Wel is bekend dat het hoge koorts kan veroorzaken, vooral bij zuigelingen. De mate van groepsbescherming is naar verwachting beperkt. De commissie adviseert daarom om dit vaccin niet op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.