baby en peuter

Op 15 november behandelt TV-programma Zorg.nu het HPV Humaan Papillomavirus (Humaan Papillomavirus)-vaccin. Veel ouders twijfelen of ze hun dochter wel of niet laten inenten met dit vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft de redactie van Zorg.nu laten weten dat we een onderzoek zijn gestart naar aanleiding van de eerder gemelde signalen van Lareb. We weten al langer dat meisjes in deze leeftijd vermoeidheidsklachten kunnen hebben, en ook dat deze klachten erg heftig kunnen zijn en het leven van de meisjes sterk beïnvloeden.

In een groot onderzoek in Engeland met hetzelfde vaccin vonden ze geen verband tussen het vaccin en het ontstaan van de klachten. Voor de zekerheid willen we dit ook in Nederland onderzoeken. In het onderzoek zal het RIVM proberen te achterhalen of er een verband is tussen de HPV-vaccinatie en langdurige vermoeidheidsklachten. Om met zekerheid een uitspraak te kunnen doen over het ontbreken van een verband tussen beiden, is er naast dit onderzoek nog meer onderzoek nodig.

Bij de afweging van meisjes om zich wel of niet te laten vaccineren is het belangrijk dat zij zich realiseren dat we wél weten dat het vaccin heel goed beschermt tegen baarmoederhalskanker. Jaarlijks treft baarmoederhalskanker 600 vrouwen en overlijden 200 vrouwen aan deze ziekte.