arts vult de spuit

Naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag over veiligheid van injectienaalden adviseert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), na overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ), uit voorzorg de injectienaald van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken bij de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP Rijksvaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma)). De IGZ doet onderzoek naar de injectienaalden.

Op 23 maart 2015 besteedde het televisieprogramma ‘EénVandaag’ aandacht aan de veiligheid van injectienaalden. Het gaat over injectienaalden van het merk Terumo die onder andere meegeleverd worden in de verpakking van het BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)- en het hepatitis B-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma.

Volgens het televisieprogramma is er een probleem met de lijm in de naalden. Deze zou onvoldoende uitgehard zijn waardoor mogelijk lijm vrijkomt en dan mee ingespoten wordt. De IGZ onderzoekt op dit moment of het probleem zich voordoet en in welke mate dat een mogelijk gezondheidsrisico kan opleveren.

In afwachting van de onderzoeksresultaten adviseert het RIVM daarom uit voorzorg de RVP-vaccinaties uit te voeren met naalden van een andere fabrikant dan Terumo.

Ouders die vragen hebben over de vaccinatie van hun kind of over het doorgaan van vaccinatiezittingen kunnen hierover terecht bij hun eigen consultatiebureau, Centrum Jeugd en Gezin of GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) in de regio.