In het populaire Franse skidorp Val Thorens zijn in korte tijd al meer dan 20 mensen besmet geraakt met mazelen. Dat maakten de Franse gezondheidsautoriteiten bekend. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) raadt bezoekers aan te controleren of zij tegen mazelen beschermd zijn en zo nodig een BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-vaccinatie te halen.

In Val Thorens zouden vooral seizoenswerkers besmet zijn. Echter, de Deense gezondheidsautoriteiten meldden dat ook twee Deense bezoekers besmet zijn met het mazelenvirus. Aangezien dit skigebied momenteel drukbezocht wordt, zijn meer mazelenbesmettingen te verwachten.

Controleer bescherming

Het RIVM raadt vakantiegangers naar Val Thorens aan om te controleren of zij tegen mazelen beschermd zijn en zo nodig een BMR-vaccinatie te halen. In Nederland wordt sinds 1976 tegen mazelen gevaccineerd. Voor mensen geboren tussen 1965 en 1975 is het belangrijk om na te gaan of zij als kind mazelen gehad hebben. Als dat niet het geval is wordt geadviseerd om een BMR-vaccinatie te halen. Mensen geboren voor 1965 hebben vrijwel allemaal als kind mazelen gehad en daardoor natuurlijke bescherming opgebouwd.

Bij verblijf in Val Thorens kan worden overwogen kinderen vanaf de leeftijd van zes maanden vervroegd te vaccineren met het BMR-vaccin. Deze vaccinatie kan worden gegeven vanuit het Rijksvaccinatieprogramma en moet na de leeftijd van 12 maanden worden herhaald.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie in het dossier Mazelen op de website van het RIVM.