twee lachende jonge dames op de bank

In een recent gepubliceerde studie van Donken et al. wordt een vaccineffectiviteit gevonden van 98% tegen persistente HPV16/18-infecties, zes jaar na introductie van het vaccin. 

Dit betekent dat er onder de gevaccineerde jonge vrouwen 98% minder infecties voorkomen dan onder de ongevaccineerden. Aan deze studie deden 1635 Nederlandse vrouwen mee, waarvan ongeveer de helft gevaccineerd. Daarnaast tonen ze 62% kruisbescherming tegen HPV31/33/45. Een andere bevinding is dat de bescherming tegen zowel vaccintypen als kruisbeschermingstypen niet afneemt. Eerder werd vermoed dat na 5 jaar de kruisbescherming zou kunnen afnemen.

Monitoring Rijksvaccinatieprogramma

Bij de introductie van de HPV-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma, heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om het programma te monitoren. Dit gebeurt bij alle vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma. Eén van deze monitoringsactiviteiten is het meten van de vaccineffectiviteit (effect van het vaccin in de populatie).

Hoe wordt vaccineffectiviteit voor HPV Humaan Papillomavirus (Humaan Papillomavirus ) gemeten?

Het doel van HPV-vaccinatie is de preventie van baarmoederhalskanker. Wanneer het HPV-virus langdurig in het lichaam blijft kan dit leiden tot (voorstadia van) baarmoederhalskanker. Omdat het gemiddeld 20-25 jaar duurt voordat baarmoederhalskanker zich ontwikkelt, zal het effect van vaccinatie op een daling van het aantal patiënten pas op lange termijn zichtbaar worden. Daarom worden persisterende HPV-infecties gebruikt om de eerste effecten van het vaccin te meten.

HPV

HPV is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening in de wereld en is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Daarnaast is HPV betrokken als veroorzaker bij een gedeelte van kankers aan de anus, penis, mondkeelholte, vagina en vulva. De meeste HPV-infecties worden door het lichaam opgeruimd.  Slechts 3-5% van de infecties veroorzaakt daadwerkelijk baarmoederhalskanker. Sinds 2010 is vaccinatie tegen de twee meest voorkomende HPV-types (HPV16 en HPV18) voor meisjes opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Meer informatie:

Link naar studie High effectiveness of the bivalent HPV vaccine up to six years post-vaccination against incident and persistent HPV infections in young Dutch females