Tekening van kinderen die spelen in zandbak

In 2017 was het aantal gevallen van mazelen in de Europese Unie ( EU Europese unie (Europese unie)) drie keer zo hoog als in 2016. In totaal zijn er 14451 gevallen gemeld bij de ECDC, waaronder 50 doden.

De meeste patiënten zijn gemeld door Roemenië, Italië, Griekenland en Duitsland. Ook in Oekraïne, grenzend aan de Europese Unie is een grote mazelenuitbraak gaande. De overgrote meerderheid van de patiënten was niet gevaccineerd. Vaccinatie met ten minste twee doses van het BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-vaccin is de meest effectieve strategie om verspreiding van mazelen te voorkomen. In veel EU-landen is de vaccinatiegraad bij delen van de bevolking echter te laag om mazelen volledig te elimineren.

Mazelen in Nederland

In Nederland zijn er in 2017 16 gevallen van mazelen gemeld, waarvan de helft mazelen heeft opgelopen in het buitenland. Dit aantal is vergelijkbaar met 2015 en 2016 toen er 8 en 6 gevallen gemeld werden en er geen sprake was van een epidemie. In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland 3058 gevallen van mazelen gemeld en zijn 4 kinderen overleden aan mazelen. Daarvan heeft één besmetting plaatsgevonden in het buitenland. De overige besmettingen waren als gevolg van epidemieën.

Mazelen

Mazelen (morbilli) is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het virus wordt via de lucht, door hoesten en niezen overgedragen. De ziekte duurt ongeveer 7 tot 10 dagen. Soms ontstaan complicaties. Zo kan de ziekte leiden tot oorontsteking, diarree, longontsteking, keelontsteking of hersenontsteking, waardoor kinderen gehandicapt kunnen raken of zelfs doodgaan. Je kunt mazelen alleen oplopen als je geen mazelen gehad hebt of niet tegen mazelen ingeënt bent. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen 2 inentingen tegen mazelen.

Vervroegde mazelen vaccinatie

Vanaf de leeftijd van 6 maanden zijn kinderen vatbaar voor mazelen. Vaccinaties tegen mazelen worden pas na de leeftijd van 12 maanden gegeven in het Rijksvaccinatieprogramma omdat het vaccin dan optimaal werkt en mazelen in Nederland bijna niet meer voorkomt. In Nederland zijn jaarlijks maar enkele gevallen van mazelen. Het betreft dan meestal ongevaccineerde mensen die het in het buitenland hebben opgelopen. Heel soms wordt in Nederland iemand door zo iemand besmet.

Bij reizen naar landen waar veel mazelen voorkomt kan de vaccinatie al vanaf zes maanden worden gegeven. Omdat deze vaccinatie mogelijk onvoldoende werkt moet deze vaccinatie na de leeftijd van 12 maanden worden herhaald. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft samen met het LCR een lijst opgesteld van landen waar mazelen vaccinatie vanaf de leeftijd van 6 maanden wordt geadviseerd. Voor Roemenië geldt een vervroegd vaccinatieadvies voor alle kinderen, voor Italië alleen bij verblijf in lokale gemeenschappen waar mazelen voorkomt.

Meer informatie: