Kinderen krijgen automatisch een uitnodiging om de HPV Humaan Papilloma Virus (Humaan Papilloma Virus)-vaccinatie bij de jeugdgezondheidszorg te halen. Dat gebeurt in het jaar dat ze 10 worden. Zij ontvangen de 1e uitnodiging in het voorjaar en de 2e in het najaar. Ze hoeven dus niet zelf een afspraak voor de HPV-prik te maken.. In de uitnodiging staat een datum en tijd waarop je kind de vaccinatie kan halen. Het gaat om 2 prikken met een halfjaar ertussen.

De HPV Humaan Papilloma Virus (Humaan Papilloma Virus)-vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin vind je alle vaccinatiemomenten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Afspraak voor HPV-vaccinatie verzetten

De HPV-vaccinatie wordt meestal gegeven in een bepaalde week. Het is dus belangrijk dat je naar de afspraak komt die in de brief staat, als je de vaccinatie wilt halen.  Kun je echt niet naar de afspraak komen, bijvoorbeeld omdat je ziek of op vakantie bent? Neem dan contact op met de Jeugdgezondheidsorganisatie bij jou in de buurt. Het telefoonnummer staat in de brief die je bij de uitnodiging hebt ontvangen. 
Bel niet met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het RIVM kan geen nieuwe afspraak voor je maken.

HPV-vaccinatie voor iedereen vanaf 18 jaar

Ben je ouder dan 18 jaar en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts, de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) (kijk hiervoor op de website van de GGD in jouw regio of op GGD Vaccinaties op Maat | Gezondheid voor iedereen) of een vaccinatiecentrum. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen. 

In 2022 en 2023 zijn alle nog niet gevaccineerde jongvolwassenen tot en met 26 jaar uitgenodigd om de HPV-vaccinatie te halen. Deze inhaalcampagne is inmiddels afgelopen.

Ben je geboren in 2005 en heb je de 1e prik gehaald in 2023? Dan kun je de 2e prik in 2024 ook nog gratis krijgen. Je kunt hiervoor terecht bij de jeugdgezondheidsorganisatie bij jou in de buurt. Je krijgt een uitnodiging zodra je de 2e prik kunt halen.