Jongeren krijgen automatisch een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie van een GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) of een Centrum voor Jeugd en Gezin in het jaar dat ze 10 worden. Ze hoeven dus niet zelf een afspraak voor de HPV-prik te maken. 

In het jaar dat ze 10 worden, krijgen jongens en meisjes de HPV-vaccinatie. Het gaat om 2 prikken met een halfjaar ertussen. 

HPV-vaccinatie voor jongeren en jongvolwassenen

Ben je 15 jaar of ouder en haal je de HPV-vaccinatie? Ook dan ben je goed beschermd na 2 prikken, met een halfjaar (minimaal 5 maanden) ertussen. Heb je de tweede vaccinatie een maand na de eerste gekregen? Dan is een derde prik nodig voor een langdurige bescherming. De derde prik wordt een halfjaar na de eerste prik gegeven. Meer informatie hierover is te vinden op onze pagina over de wijzing van het vaccinatieschema.

Afspraak voor HPV-vaccinatie verzetten

De HPV-vaccinatie wordt meestal gegeven in een bepaalde week. Het is dus belangrijk dat je naar de afspraak komt die in de brief staat, als je de vaccinatie wilt halen.  Kun je echt niet naar de afspraak komen, bijvoorbeeld omdat je ziek bent? Neem dan contact op met de Jeugdgezondheidsorganisatie of GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) bij jou in de buurt. Het telefoonnummer staat in de brief. 
Bel niet met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het RIVM kan geen nieuwe afspraak voor je maken.

Wanneer ben ik aan de beurt voor de vaccinatie?

9/10 jaar
Wordt je kind dit jaar 10 jaar, dan krijg je tussen 1 februari en eind mei een uitnodiging. In die uitnodiging staat een datum en tijd waarop je kind de vaccinatie kan halen. 
De HPV-vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin vind je alle vaccinatiemomenten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

11 – 18 jaar
Ben je tussen de 11 en 18 jaar oud? Dan krijg je in 2022 of 2023 een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Hieronder lees je wanneer je een uitnodiging kunt verwachten.

 

Wordt uitgenodigd:

 

In 2022

In 2023

Geboortejaar

2012

2013

2009

2011

2008

2010

2006

2007

2004

2005


Ouder dan 18 jaar
Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 krijgt in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. In januari of februari 2023 ontvangt deze groep een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Met de uitnodiging kun je zelf een afspraak plannen voor beide vaccinaties. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.
Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen.