Jongeren krijgen automatisch een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie van een GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of een Centrum voor Jeugd en Gezin in het jaar dat ze 10 worden. Ze hoeven dus niet zelf een afspraak voor de HPV-prik te maken. 

In het jaar dat ze 10 worden, krijgen jongens en meisjes 2 keer een vaccinatie. Na een halfjaar krijgen ze een uitnodiging voor de tweede (laatste) prik.
Jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar hebben 3 prikken nodig voor een goede bescherming. 

Afspraak voor HPV-vaccinatie verzetten

De HPV-vaccinatie wordt meestal gegeven in een bepaalde week. Het is dus belangrijk dat je naar de afspraak komt die in de brief staat, als je de vaccinatie wilt halen.  Kun je echt niet naar de afspraak komen, bijvoorbeeld omdat je ziek bent? Neem dan contact op met de Jeugdgezondheidsorganisatie of GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst bij jou in de buurt. Het telefoonnummer staat in de brief. 
Bel niet met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM kan geen nieuwe afspraak voor je maken.

 

Wanneer ben ik aan de beurt voor de vaccinatie?

9/10 jaar
Wordt je kind dit jaar 10 jaar, dan krijg je tussen 1 februari en eind mei een uitnodiging. In die uitnodiging staat een datum en tijd waarop je kind de vaccinatie kan halen. 
De HPV-vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin vind je alle vaccinatiemomenten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

11 – 18 jaar
Ben je tussen de 11 en 18 jaar oud? Dan krijg je dit voorjaar of volgend voorjaar een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Hieronder lees je wanneer je een uitnodiging kunt verwachten.

 

Wordt uitgenodigd:

 

In 2022

In 2023

Geboortejaar

2012

2013

2009

2011

2008

2010

2006

2007

2004

2005


Ouder dan 18 jaar
Iedereen van 18 t/m 26 jaar krijgt ook de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. Hierover volgt binnenkort meer informatie.
Ben je ouder dan 26 jaar en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen.