Waterpokken | Dr.ir. Alies van Lier (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Alies van Lier, RIVM

Alies van Lier werkte van 1998-2006 als epidemioloog/onderzoeker bij twee GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)’en en een marktonderzoeksbureau, en werkt sinds 2006 als epidemioloog bij het RIVM. Haar aandachtsgebieden zijn de vaccinatiegraad van het RVP Rijksvaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma) en het varicellazostervirus dat waterpokken en gordelroos veroorzaakt. In november 2019 heeft zij haar proefschrift “Epidemiology of varicella zoster virus in the Netherlands: implications for vaccination strategies“ afgerond. Vanaf eind 2021 werkt zij deels als beleidsmedewerker Rijksvaccinatieprogramma aan de implementatie van nieuwe vaccinaties.

 

 

Rotavirus | Dr. Josephine van Dongen (UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) Utrecht)

Josephine van Dongen (UMC Utrecht)

Josephine (Fien) van Dongen studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze verdedigde haar proefschrift "Rotavirus vaccination for infants with medical risk conditions" op 28 september 2021 aan de Universiteit Utrecht. In het proefschrift werd rotavirus vaccinatie onderzocht in een groep kinderen die te vroeg, te klein of met een aangeboren afwijking werden geboren. Sinds januari 2022 is Fien van Dongen kinderarts in opleiding bij het Amsterdam UMC. 

 

 

 

 

Meningokokken B | Dr. Patricia Bruijning-Verhagen (UMC Utrecht) 

Dr. Patricia Bruijning-Verhagen (UMC Utrecht)

Patricia Bruijning-Verhagen is epidemioloog en kinderarts. Haar onderzoek richt zich op infectieziekten en vaccinatie met de nadruk op Publieke Gezondheid en beleid. Ze heeft in de afgelopen jaren diverse vaccinatiestudies uitgevoerd naar onder andere rotavirus, pneumokokken, influenza en COVID19, en onderzoekt momenteel de onderlinge beïnvloeding van respiratoire virusinfecties bij jonge kinderen. Patricia is daarnaast actief in het onderwijs voor studenten, artsen en andere zorgprofessionals op het gebied van infectieziekten epidemiologie en vaccinaties.