De jaarlijkse VastePrik-dag is een scholingsdag voor alle artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma. Recente gebeurtenissen en nieuwe ontwikkelingen komen op een praktijkgerichte manier aan bod.

Save the date! VastePrik-dag | donderdag 6 oktober 2022

 

Naar het programma en meer informatie.

Eerdere edities:

VastePrik-dag 2018: samen de uitdagingen aan

Open zijn over wat er achter de schermen van het Rijksvaccinatieprogramma gebeurt. En de dialoog durven aangaan met ouders. Zo maar een paar inzichten waarmee jeugdartsen en verpleegkundigen afgelopen week de VastePrik-dag 2018 verlieten.

Het grote plaatje

Met ruim 250 bezoekers in de Jaarbeurs was deze VastePrik-dag een van de drukste van de afgelopen acht jaar. Misschien niet vreemd wanneer je je bedenkt dat 2018 bol staat van de veranderingen voor het Rijksvaccinatieprogramma ( RVP RijksvaccinatieprogrammaRijksvaccinatieprogramma). Programmamanager Hans van Vliet schetste aan het begin van de dag het grote plaatje: “Met het RVP staan we voor grote uitdagingen. We moeten op zoek naar het antwoord op twijfelende ouders, angst voor bijwerkingen, de inflexibele vaccinmarkt en een licht dalende vaccinatiegraad. Ik ben blij dat u in zulke grote getale bent gekomen om dit samen met ons te doen.”

Een blik op de Nederlandse vaccinmarkt

Een voor een werden deze uitdagingen vervolgens behandeld door verschillende sprekers, van binnen én buiten het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Zo nam Leslie Isken ( DVPDienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (onderdeel van het RIVM) ) de aanwezigen mee langs het complexe en tijdrovende proces van het produceren van de circa 2,2 miljoen RVP-vaccins per jaar. “Een vaccin ondergaat 100 tot 550 kwaliteitstesten voordat het goedgekeurd wordt voor de markt. Een complexe taak, mede door het kleine aantal vaccinleveranciers op de Europese markt.”

Wel of niet verplicht vaccineren?

Een andere spreker die de tongen los maakte, is rechtsfilosoof en universitair hoofddocent Roland Pierik. In een interessante beschouwing zette hij de voor- en nadelen van vaccinatieplicht op een rij. Hij deed dat o.a. aan de hand van ervaringen uit Frankrijk en Italië, waar vaccinaties verplicht zijn. Het publiek was genuanceerd: voorstanders benoemden de stijgende vaccinatiegraad in deze landen, tegenstanders beriepen zich op zelfbeschikking en lichamelijke integriteit van kinderen.

Enthousiaste reacties

Na een drukke en leerzame dag konden de bezoekers nog even informeel met elkaar nakletsen. Een van de aanwezigen, Sandra Hamming van GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienstGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de RegioGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio , deelt haar enthousiasme over de VastePrik-dag: “Ik ben erg te spreken over de gevarieerde invalshoeken. Uit alle verhalen die ik vandaag hoorde, komt een RVP naar voren dat flexibel is zonder aan kwaliteit in te boeten. Met oog voor de wensen van ouders en trends in de samenleving. Ik hou er een positief en trots gevoel aan over als ik hoor wat we allemaal met z’n allen bereikt hebben.”

Bekijk het programma en de sprekers

Dit jaar bestaat het Rijksvaccinatieprogramma (RVP Rijksvaccinatieprogramma) 60 jaar. Het programma is een samenspel tussen RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Jeugdgezondheidszorg én ouders en kinderen. Nog steeds is de noodzaak van vaccineren zowel nationaal als internationaal essentieel voor onze individuele en publieke gezondheid.

Kom donderdag 13 april 2017 naar de jaarlijkse scholingsdag over het RVP. U wordt bijgepraat over recente gebeurtenissen en komende ontwikkelingen rondom het RVP. Er is aandacht voor verdiepende kennis over vaccinaties en de nieuwste onderzoeken worden gepresenteerd. Jeugdgezondheidsmedewerkers van verschillende organisaties vertellen over lokale innovaties bij de uitvoering van het RVP. En tussendoor is er voldoende tijd om met ons en met uw collega’s ervaringen uit te wisselen.

Programma

09.00

Registratie

09.30

Welkom | Marina Conyn

09.35

Terug- en vooruitblik | Marina Conyn                    

09.50

RVP Rijksvaccinatieprogramma in Wet publieke gezondheid en beoordelingskamer vaccins: 'Wat is dat voor een kamer?' | Hanneke Dominicus en Martine Eenshuistra

10.05

Kinkhoest: optimalisatie van de bestrijding | Nicoline van der Maas

10.25

Bijwerkingen: registratie en causaliteitsbeoordeling | Wil Hilgersom

10.50

Pauze 

11.20

RVP en lopende onderzoeken | Marina Conyn

11.30

HPV-vaccinatie: wat weten we 5 jaar na introductie in het RVP? | Hester de Melker

11.55

Internetverhalen

12.15

Lunch

13.15

Uit de praktijk

15.00

Pauze

15.30

Resultaten van onderzoeken

 

1. Evaluatie serologische controle bij kinderen van hepatitis B-positieve moeders, na de laatste vaccinatie | Francoise van Heiningen

 

2. Actief bijwerkingenonderzoek ‘kleuterprik’ n.a.v. signalen over ELS | Jeanet Kemmeren

 

3. Onderzoek informatiebehoefte van cb-medewerkers | Jonneke Leijsten

16.00

RVP-communicatie: strategie en website | Margit Renkema

16.25

Afsluiting | Marina Conyn       

 

Netwerkborrel

Sprekers

Dr. M.A.E. Conyn- van Spaendonck, programmamanager RVPRIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 
Hanneke Dominicus, beleidsmedewerker, minsterie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 
Martine Eenshuistra, senior beleidsmedewerker infectieziekten, ministerie van VWS 
Nicoline van der Maas, epidemioloog, RIVM 
Wil Hilgersom, Lareb 
Hester de Melker, epidemioloog, RIVM 
Francoise van Heiningen, onderzoeksmedewerker, RIVM 
Jeanet Kemmeren, RIVM 
Jonneke Leijsten, stagiar, RIVM 
Margit Renkema, senior communicatieadviseur, RIVM