Open zijn over wat er achter de schermen van het Rijksvaccinatieprogramma gebeurt. En de dialoog durven aangaan met ouders. Zo maar een paar inzichten waarmee jeugdartsen en verpleegkundigen afgelopen week de VastePrik-dag 2018 verlieten.
Het grote plaatje
Met ruim 250 bezoekers in de Jaarbeurs was deze VastePrik-dag een van de drukste van de afgelopen acht jaar. Misschien niet vreemd wanneer je je bedenkt dat 2018 bol staat van de veranderingen voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP (Rijksvaccinatieprogramma)). Programmamanager Hans van Vliet schetste aan het begin van de dag het grote plaatje: “Met het RVP staan we voor grote uitdagingen. We moeten op zoek naar het antwoord op twijfelende ouders, angst voor bijwerkingen, de inflexibele vaccinmarkt en een licht dalende vaccinatiegraad. Ik ben blij dat u in zulke grote getale bent gekomen om dit samen met ons te doen.”
Een blik op de Nederlandse vaccinmarkt
Een voor een werden deze uitdagingen vervolgens behandeld door verschillende sprekers, van binnen én buiten het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Zo nam Leslie Isken (DVP) de aanwezigen mee langs het complexe en tijdrovende proces van het produceren van de circa 2,2 miljoen RVP-vaccins per jaar. “Een vaccin ondergaat 100 tot 550 kwaliteitstesten voordat het goedgekeurd wordt voor de markt. Een complexe taak, mede door het kleine aantal vaccinleveranciers op de Europese markt.”
Wel of niet verplicht vaccineren?
Een andere spreker die de tongen los maakte, is rechtsfilosoof en universitair hoofddocent Roland Pierik. In een interessante beschouwing zette hij de voor- en nadelen van vaccinatieplicht op een rij. Hij deed dat o.a. aan de hand van ervaringen uit Frankrijk en Italië, waar vaccinaties verplicht zijn. Het publiek was genuanceerd: voorstanders benoemden de stijgende vaccinatiegraad in deze landen, tegenstanders beriepen zich op zelfbeschikking en lichamelijke integriteit van kinderen.
Enthousiaste reacties
Na een drukke en leerzame dag konden de bezoekers nog even informeel met elkaar nakletsen. Een van de aanwezigen, Sandra Hamming van GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), deelt haar enthousiasme over de VastePrik-dag: “Ik ben erg te spreken over de gevarieerde invalshoeken. Uit alle verhalen die ik vandaag hoorde, komt een RVP naar voren dat flexibel is zonder aan kwaliteit in te boeten. Met oog voor de wensen van ouders en trends in de samenleving. Ik hou er een positief en trots gevoel aan over als ik hoor wat we allemaal met z’n allen bereikt hebben.”