Dit najaar starten twee onderzoeken over de preventie van ziekten veroorzaakt door de bacterie meningokokken type W. Beide onderzoeken richten zich op vaccinatie tegen deze bacterie.

Vermindering ziektelast

Met deze onderzoeken moeten gaan bijdragen aan de vermindering van het aantal zieke mensen door infectieziekten. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voert, naast deze twee, meer onderzoeken uit naar meningokokkenziekte

Hoe besluit je: wel of niet vaccineren?

Jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 krijgen vanaf oktober een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen meningokokken type ACWY. Bij de oproep zit ook informatie over de ziekte. Onderzoekers van het RIVM willen in kaart brengen hoe 14-jarige jongeren en hun ouders besluiten over deze vaccinatie. Ook wordt gekeken welke rol de jongeren en de ouders hebben in die besluitvorming. De resultaten van dit onderzoek verwachten we in het najaar van 2019. Het RIVM past vervolgens zo nodig de vaccinatiecampagne en de communicatie daarover aan.

Belang van meningokokkendragerschap

Kinderen onder de 5 jaar hebben een hoge ziektelast van meningokokkenziekte. Toch laten kweekresultaten weinig meningokokkendragerschap zien. Maar hoeveel dragerschap is er echt? In dit onderzoek valideert het RIVM een nieuwe gevoeligere moleculaire methode voor meningokok W-dragerschap met keel- en speekselmonsters van 330 kinderen in de leeftijd van 2 jaar en hun broertjes en zusjes onder de 6 jaar. Vaccinatie van leeftijdsgroepen met de hoogste dragerschap zorgt voor minder verspreiding van de bacterie en dus voor lagere ziektelast. Met de onderzoeksresultaten, verwacht in het najaar van 2020, kan de vaccinatiestrategie zo nodig aangepast worden.

Vaccinatiecampagne meningokokken

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ernstige ziekten als bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Sinds 2015 kent meningokokkenziekte een toename van 9 gevallen naar 80 in 2017. De bacterie kan via druppeltjes uit de neus-keelholte overgedragen worden naar andere mensen. Door tieners en peuters te vaccineren profiteert de rest van de bevolking hiervan mee. Sinds dit voorjaar vaccineert het RIVM kinderen op rond de leeftijd van 14 maanden binnen het Rijksvaccinatieprogramma om de toename van meningokokkenziekte type W terug te dringen. Eerder werd deze groep al gevaccineerd tegen meningokokken type C, nu is dat meningokokken type ACWY. In 2019 ontvangen jongeren van 14 tot 19 jaar een uitnodiging voor vaccinatie tegen meningokokken ACWY.