tiener bij schoolkluisje

Eind 2019 alle 14-18-jarigen gevaccineerd tegen meningokokkenziekte

Volgend jaar krijgen zo’n 650.000 jongeren extra een uitnodiging om zich te laten inenten tegen de zeer ernstige infectieziekte meningokokken. Het gaat om jongeren die zijn geboren vanaf 1 januari 2001 en voor mei 2004. Verleden jaar was al besloten tieners geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 dit najaar een vaccinatie aan te bieden tegen meningokokkenziekte.

Met dit besluit wil staatssecretaris Paul Blokhuis (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het aantal ziektegevallen door besmettingen met de meningokokbacterie type W terugdringen. De meningokokbacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Dit zijn ernstige ziekten, die gelukkig niet veel voorkomen. Omdat er sinds 2015 ieder jaar meer ziektegevallen zijn, kan met vaccineren een verdere stijging voorkomen worden. In 2017 waren er iedere maand 6 ziektegevallen, in 2018 is dat gestegen naar 10 patiënten per maand. Het gaat nog steeds om heel weinig mensen die ziek worden.

Uitnodiging per post

Kinderen die geboren zijn tussen 1 mei en 31 december 2004 krijgen dit najaar per post een uitnodiging voor een vaccinatie. Het gaat om één prik in de bovenarm. Deze prik beschermt minimaal 5 jaar tegen meningokokkenziekte. Gevaccineerde kinderen kunnen bovendien anderen niet meer besmetten.

Jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 of geboren in 2005 krijgen volgend jaar een uitnodiging voor een vaccinatie. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14-18 jarigen zijn gevaccineerd.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Tegelijkertijd met het besluit over uitbreiding van de vaccinatie tegen meningokokkenziekte heeft staatssecretaris Blokhuis ook besloten zwangere vrouwen een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden. Met deze vaccinatie wil de staatssecretaris de baby beter beschermen tegen kinkhoest. Kinkhoest is vooral voor heel jonge baby’s gevaarlijk. Nu al krijgen baby’s via het Rijksvaccinatieprogramma hun eerste vaccinatie tegen kinkhoest als ze tussen de 6 en 9 weken oud zijn. Met deze maternale kinkhoestvaccinatie zijn baby’s vanaf de geboorte goed beschermd tegen kinkhoest. Zwangere vrouwen kunnen deze vaccinatie in de loop van volgend jaar krijgen via een locatie van de jeugdgezondheidszorg bij hun in de buurt. Tot die tijd kan de vaccinatie in overleg met de huisarts of gynaecoloog toegediend worden. Zie rivm.nl/vaccinatie.

Rotavirusvaccinatie

De staatssecretaris heeft besloten dat jonge kinderen die lichamelijk extra kwetsbaar zijn, in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen het rotavirus. Rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte en veroorzaakt braken en diarree.  Rotavirusinfecties komen in Nederland veel voor, vooral bij jonge kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar oud. Jonge kinderen kunnen er erg ziek van worden en met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis terecht komen. Vooral bij kwetsbare kinderen kan de ziekte ernstig verlopen. De vaccinatie bestaat uit druppeltjes in de mond. Kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben of een aangeboren afwijking hebben krijgen als ze 6 weken oud zijn de 1e vaccinatie aangeboden. De serie bestaat uit 2 of 3 vaccinaties. Het is de bedoeling dat de eerste kinderen in de loop van volgend jaar worden ingeënt. Staatssecretaris Blokhuis zal na twee jaar kijken of het zinvol is om de vaccinatie aan alle kinderen aan te bieden. Zie rivm.nl/rotavirus.