twee lachende jonge dames op de bank

De HPV Humaan Papilloma Virus (Humaan Papilloma Virus)-vaccinatie biedt langdurige en uitgebreide bescherming tegen meerdere typen HPV-infecties. Dit zijn de belangrijkste veroorzakers van baarmoederhalskanker. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Robine Donken. In haar proefschrift beschrijft zij onder meer de effectiviteit van en immuunrespons op het vaccin tot ruim zeven jaar na invoering van het HPV-vaccinatie.

Onderzoeksresultaten

Vanwege de lange periode tussen een HPV-infectie en het ontstaan van baarmoederhalskanker, is in deze onderzoeken gekeken naar het voorkomen van aanhoudende HPV-infecties, dit is een door de WHO erkend tussentijds eindpunt in de evaluatie van HPV-vaccins. Een nagenoeg volledige bescherming (98%) tegen de typen 16/18, werd gevonden tot zes jaar na vaccinatie bij jonge vrouwen die drie vaccinaties hebben gehad. Ook bleken deze jonge vrouwen beschermd tegen HPV 31/33/45, typen die niet in het vaccin zijn opgenomen. Dit noemt men kruisbescherming. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor het afnemen van de bescherming over de tijd. In de eerste groep meisjes die gevaccineerd zijn met twee-doses zijn tot 24 maanden na vaccinatie hoge antistofconcentraties en een goede kwaliteit van de antistoffen tegen HPV 16 en 18 gevonden. In de studies is ook geen bewijs gevonden dat gevaccineerde meisjes riskanter seksueel gedrag vertonen. Tijdens de invoering van de vaccinaties werden zorgen hierover geuit. Ook nu nog komt het voor dat ouders om deze reden liever niet hebben dat hun dochter zich laat vaccineren.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Jaarlijks wordt bij meer dan 750 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld en overlijden 200 vrouwen aan de ziekte. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door middel van een uitstrijkje wordt dan vastgesteld of sprake is van een HPV-besmetting en of afwijkende cellen worden aangetroffen. In Nederland krijgen meisjes sinds 2009 HPV-vaccinaties aangeboden ter voorkoming van baarmoederhalskanker. Het in Nederland gebruikte vaccin beschermt tegen de HPV-virussen, typen 16 en 18, die 70% van alle baarmoederhalskanker veroorzaken. Oorspronkelijk kregen meisjes drie vaccinaties verspreid over zes maanden, vanaf 2014 zijn dat er twee.

Bron: rivm.nl