Jongeren vanaf 15 jaar krijgen voortaan 2 prikken tegen het humaan papillomavirus (HPV Humaan Papilloma Virus (Humaan Papilloma Virus)) in plaats van 3. Jeanne-Marie Hament, jeugdarts en manager Rijksvaccinatieprogramma, legt uit hoe dat zit in deze video.

video

Spreker: Jeanne-Marie Hament, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma

JEANNE-MARIE HAMENT:
Goed nieuws over de HPV-vaccinatie. Vanaf nu zijn twee vaccinaties voor alle leeftijden voldoende. Waarom dat zo is en wat dat voor jou betekent, ga ik je zo uitleggen.

VOICE-OVER: HPV-vaccinatie. Bijpraten met Jeanne-Marie Hament. Waarom nu 2 vaccinaties?

JEANNE-MARIE HAMENT: De Gezondheidsraad heeft op 30 augustus namelijk geadviseerd dat twee vaccinaties tegen HPV voldoende is. Hiervoor werden jongeren van 15 jaar en ouder uitgenodigd voor drie vaccinaties tegen HPV. Nu hoef je er nog maar twee. Dat is dus goed nieuws. En waarom is dat? Uit heel veel internationale onderzoeken is gebleken dat twee vaccinaties net zo'n goede bescherming bieden als drie vaccinaties.

VOICE-OVER: Wat is HPV ook alweer?

JEANNE-MARIE HAMENT: HPV staat voor humaan papillomavirus. Het is een virus dat kanker kan veroorzaken zoals baarmoederhalskanker, mond- en keelkanker, anuskanker en peniskanker. Het is een heel besmettelijk virus en het is seksueel overdraagbaar.
En misschien ben je daar nog helemaal niet mee bezig maar het ontwikkelen van kanker duurt lang. We weten: hoe eerder je de vaccinatie neemt, hoe beter je beschermd bent.

VOICE-OVER: En de 15-plissers die dit voorjaar al twee vaccinaties hebben gehad?

JEANNE-MARIE HAMENT: Het is belangrijk dat tussen die twee vaccinaties ongeveer zes maanden zit. En nu is het zo dat in dit voorjaar al veel jongeren zijn uitgenodigd ook jongeren vanaf 15 jaar. En die hebben al twee prikken gehad. Zeer waarschijnlijk zit daar geen zes maanden tussen en dat is balen. Dan is het heel belangrijk dat je die derde prik nog wel gaat halen om een hele goede bescherming te hebben. We hopen dat je dat gaat doen.
Voor alle andere leeftijdscategorie‘n geldt dat je gewoon met twee prikken voldoende gevaccineerd bent als er zes maanden tussen zit.

BEELDTEKST: Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker. Rijksvaccinatieprogramma.