In deze workshop oefenen zorgprofessionals het voeren van effectieve vaccinatiegesprekken met ouders. Uit onderzoek blijkt dat zorgen en vragen van ouders in de praktijk vaak onbedoeld onbesproken blijven – of pas ter sprake komen nadat de keuze al is gemaakt. Op dat moment voelt navraag niet meer als oprechte interesse.

Deelnemers gaan om de beurt in gesprek met een professionele acteur en passen verschillende communicatiestrategieën toe om wél ruimte te creëren voor dialoog. Deze realistische oefensetting biedt gelegenheid om te experimenteren, stil te staan bij de impact van woordkeuze en timing, en samen te reflecteren op wat werkt.

Door ervaringen plenair te bespreken, leren deelnemers van én met elkaar. De workshop biedt zo een veilige leeromgeving om communicatieve vaardigheden te verdiepen en met meer vertrouwen het gesprek aan te gaan.

Prof. Dr. Hedwig te Molder (Vrije Universiteit Amsterdam)

Hedwig te Molder is hoogleraar Taal en Communicatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de veranderende rol van experts en expertise in een vermeende ‘post-truth’ samenleving. In het bijzonder kijkt ze naar hoe mensen in hun alledaagse gesprekken feiten en ervaringskennis inzetten, en welke rechten ze hieraan ontlenen. In haar werk is ze zowel theoretisch als praktisch geïnteresseerd in de vraag hoe debat in dialoog te veranderen. Toepassingsgebieden variëren van vaccinatie, voeding en kankerscreening tot corona en ADHD. Hedwig publiceerde meer dan 100 wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken. Ze is een veelgevraagd spreker, verschijnt regelmatig in de media, en verzorgt met haar Centrum voor Interactie en Dialoog gesprekstrainingen voor professionals, beleidsmakers en wetenschappers.

Dr. Robert Prettner (Vrije Universiteit Amsterdam)

Robert Prettner is universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gespecialiseerd in medische interactie. In zijn dissertatie Shots at Stake: Facilitating Interactions between Professionals and Parents about Childhood Vaccination onderzocht hij hoe gesprekken over vaccinatie gevoerd worden op antroposofische en reguliere consultatiebureaus. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het gebaseerd is op video-opnames van échte gesprekken, waardoor het niet afhankelijk is van aannames over het verloop van deze gesprekken of van de herinnering van de gespreksdeelnemers. Op basis van zijn onderzoek, ontwikkelt en geeft hij gesprekstrainingen over effectievere communicatie tussen zorgprofessionals en ouders.