De aandacht voor specifieke doelgroepen in de publieke gezondheidzorg is de afgelopen jaren gegroeid. Dit is niet gek in een samenleving die steeds diverser wordt, maar waarbij gezondheidsverschillen ook steeds meer toenemen. Rond het thema vaccinatiebereidheid wordt steeds meer inzicht opgedaan in de achtergrond van vaccinatietwijfel, en ook de ervaring in wijk- en doelgroepgericht werken groeit. In deze sessie willen we aandacht besteden aan verschillende perspectieven en belevingswerelden, en de aanwezigen prikkelen om hier over na te denken.
De doelgroepgerichte droom | Dr. Ronella Grootens (RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)), Drs. Putri Hintaran (GGDrU), Dr. Timo Boelsums (GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) Rotterdam-Rijnmond)
Ronella Grootens heeft ruime ervaring in onderzoek, beleid en praktijk op het gebied van doelgroepen en hun behoeften en om hun belevingswereld in kaart te brengen. Ook is zij gespecialiseerd in participatieve en creatieve methoden voor onderzoek en implementatie. Bij het RIVM (LCI (Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (onderdeel RIVM))) is ze werkzaam als senior onderzoeker en senior beleidsadviseur op thema ‘Doelgroepen’ en faciliteert zij de Community of Practice ‘Doelgroepen en Vaccinatiegraad’.
Putri Hintaran heeft als arts Maatschappij + Gezondheid infectieziektebestrijding bij GGD regio Utrecht sinds de COVID-19 pandemie ervaring en expertise opgedaan met doelgroepgericht werken, met name rondom de grootschalige vaccinatiecampagnes. Tijdens de pandemie konden veel interventies worden geprobeerd om de vaccinatiegraad te verhogen in verschillende doelgroepen. Daarna heeft ze deze kennis en expertise ook ingezet om de vaccinatiegraad van de RVP (Rijksvaccinatieprogramma)-vaccinaties te verhogen en een programma ‘verhogen vaccinatiegraad RVP’ bij de GGDrU opgezet.
Timo Boelsums is arts Maatschappij + Gezondheid, Infectieziektebestrijding en medisch manager bij de GGD Rotterdam – Rijnmond. Bij de GGD is hij medisch verantwoordelijk voor de organisatie van vaccinatiezorg, zoals voor reizigers en tijdens campagnes van HPV (Humaan Papillomavirus ) en COVID-19. Daarnaast stond hij aan de wieg van het GGD Preventieteam, waarbinnen multidisciplinair wordt samengewerkt om activiteiten te ontwikkelen op gebied van diverse gezondheidsthema’s, waaronder vaccineren. Op basis van data en gedragsinzichten wordt samen met buurtbewoners gewerkt aan het ontwikkelen van een doelgroepgerichte aanpak per onderwerp voor het verlagen van drempels voor gezond gedrag.
Vaccinatiecommunicatie en vaccinatietwijfel | Dr. Lisa Vandeberg (Radboud University)
Lisa Vandeberg is Universitair docent Communicatiewetenschap en onderzoeker bij het Behavioral Science Institute aan de Radboud Universiteit en senior onderzoeker bij Eerstelijnsgeneeskunde aan het Radboudumc. Ze onderzoekt hoe verschillende vormen van communicatie psychologische processen kunnen oproepen (bv ‘bias’, weerstand) die helpen of hinderen bij het informeren of stimuleren van mensen. Haar onderzoek naar vaccinatiecommunicatie richt zich op de volgende vragen: Hoe beslissen mensen over vaccinatie? Wat maakt dat ze twijfelen? Welke rol speelt bias bij besluitvorming en bij de verwerking van vaccinatie-informatie? Hoe kan evidence-based communicatie de vaccinatiebeslissingen van mensen beter informeren en ondersteunen?