Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) biedt gratis e-learnings aan. Een e-learning is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit zijn met name jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen werkzaam in de Jeugdgezondheidszorg.  Via onderstaande links vind je alle beschikbare e-learnings.

Rotavirusvaccinatie - NSPOH

Rotavirusvaccinatie - NSPOH

Vanaf 2024 is de rotavirusvaccinatie onderdeel van het Rijksvacinatieprogramma.
In de e-learning leer je over het rotavirus en hoe het rotavirusvaccin werkt. Je leert over de werkzaamheid en veiligheid van het rotavirusvaccin, wat de contra-indicaties zijn en hoe je het vaccin toedient.

Uitvoering RVP - NSPOH 2023

Uitvoering RVP Rijksvaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma) - NSPOH 2023

Elk jaar wordt de richtlijn uitvoering Rijksvaccinatieprogramma (RVP) geactualiseerd. Na het volgen van deze gratis e-learning ben je op de hoogte van een aantal belangrijke wijzigingen die beschreven staat in de richtlijn uitvoering RVP 2023.

In 2023 is er aandacht voor de modules:

  • SGA en FGR (afwijkingen bij geboortegewicht van baby’s)
  • Bijwerkingen en veiligheid van RVP-vaccins
  • Maternale DKT Difterie Kinkhoest en Tetanus (Difterie Kinkhoest en Tetanus)-vaccinatie
  • Schema's

Uitvoering RVP - NSPOH 2022

Uitvoering RVP Rijksvaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma) - NSPOH 2022

Elk jaar wordt de richtlijn uitvoering Rijksvaccinatieprogramma (RVP) geactualiseerd. Na het volgen van deze gratis e-learning ben je op de hoogte van een aantal belangrijke wijzigingen die beschreven staat in de richtlijn uitvoering RVP 2022.

In 2022 is er aandacht voor de modules:

  • Informed Consent
  • Hepatitis B
  • BCG en RVP
  • Vaccinbeheer

Uitvoering RVP - NSPOH 2021

Uitvoering RVP Rijksvaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma) - NSPOH 2021

Elk jaar wordt de richtlijn uitvoering Rijksvaccinatieprogramma (RVP) geactualiseerd. Na het volgen van deze gratis e-learning ben je op de hoogte van een aantal belangrijke wijzigingen die beschreven staat in de richtlijn uitvoering RVP 2021.

In 2021 is er aandacht voor de modules:

  • Afweerstoornissen
  • 22 wekenprik
  • Vaccinatieschema's
  • Vaccineren van prematuren
  • Diverse onderwerpen uit de richtlijn 2021

Individuele vaccinatieplannen - NSPOH

Individuele vaccinatieplannen - NSPOH

In deze e-learning leer je hoe je een specifiek vaccinatieplan voor verschillende doelgroepen maakt. Daarnaast kun je ook oefenen met het maken van plannen. Hierbij krijg je uitleg over de keuzes die volgens de ‘richtlijn uitvoering Rijksvaccinatieprograma’ bij elke plan het meest voor de hand liggen.

Vaccinaties tijdens de zwangerschap – NSPOH

Vaccinaties tijdens de zwangerschap – NSPOH

Vaccineren tijdens de zwangerschap is een relatief nieuw begrip in Nederland. Zo’n vaccinatie nemen zwangere vrouwen heel bewust wel of niet. Wil jij leren hoe een vaccinatie tijdens de zwangerschap werkt, waarom het wordt geadviseerd en wat eventuele risico’s of nadelen zijn? Wil jij leren hoe je zwangere vrouwen hierover goed kunt voorlichten en vragen van hen hierover goed kunt beantwoorden? Doe dan deze gratis e-learning Vaccinaties tijdens de zwangerschap; algemene principes.

Maternale griepvaccinatie - NSPOH

Maternale griepvaccinatie - NSPOH

Wil jij leren hoe je de maternale griepvaccinatie toedient en je hierover het gesprek met zwangere vrouwen voert? Doe dan deze gratis e-learning Maternale griepvaccinatie.

Maternale Kinkhoestvaccinatie - NSPOH

Maternale Kinkhoestvaccinatie - NSPOH

Omdat vaccineren tijdens de zwangerschap relatief nieuw is, twijfelen sommige mensen of dit niet gevaarlijk is voor het ongeboren kind. Wil jij leren hoe je vragen van ouders inhoudelijk goed kunt beantwoorden? En wil jij weten hoe je deze vaccinatie moet toedienen en wie welke taak heeft? Doe dan deze gratis e-learning Maternale kinkhoestvaccinatie.

HPV-vaccinatie - NSPOH

HPV Humaan Papilloma Virus (Humaan Papilloma Virus)-vaccinatie - NSPOH

In deze gratis e-learning worden het humaan papilloma virus, de HPV-infectie, HPV-gerelateerde kankers en voorstadia daarvan besproken. Ook is er aandacht voor de effectiviteit en veiligheid van het vaccin, het proces van vaccineren en de plannen om de vaccinatie te evalueren.

Na het volgen van de e-learning beschik je over de inhoudelijke kennis over HPV en HPV-vaccinatie, kun je vragen beantwoorden en indien nodig de vaccinatieserie op de juiste manier toedienen.

Vaccinaties tijdens de zwangerschap – Medische Scholing

Vaccinaties tijdens de zwangerschap – Medische Scholing

Sinds 2021 wordt in Nederland de maternale griepvaccinatie geadviseerd. In deze e-learning geven professionals presentaties over de maternale griepvaccinatie, de maternale kinkhoestvaccinatie (de 22-wekenprik), en over de principes van vaccineren en de werking achter maternale vaccinaties. Verder worden de achtergronden gedeeld over het uitbreiden van het griepvaccinatieprogramma voor gezonde zwangere vrouwen.

Achtergronden RVP - NSPOH

Achtergronden RVP Rijksvaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma) - NSPOH 

  • Ouders en jeugdigen hebben recht op goede, betrouwbare informatie en een persoonlijke benadering. Voor deze informatievoorziening is voldoende inhoudelijke kennis en gespreksvaardigheid nodig.
  • Voor ouders en jeugdigen ben jij als JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg)-professional het eerste aanspreekpunt voor het RVP. 

Video: Hoe voer ik een goed gesprek over vaccinatie? – Medische Scholing

Video: Hoe voer ik een goed gesprek over vaccinatie? – Medische Scholing

Hoe voer je een goed gesprek over vaccinatie met iemand die veel vragen of twijfels heeft? Of er uitgesproken kritisch of afwijzend tegenover staat? Wat is een ‘goed’ gesprek en waarom zou je dat gesprek willen voeren? In deze nascholing kijken we met voorbeelden uit de praktijk naar gesprekken tussen JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg)-medewerkers en hun cliënt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek geeft hoogleraar Hedwig te Molder (VU Vrije Universiteit Amsterdam (Vrije Universiteit Amsterdam) Amsterdam) concrete adviezen en tips voor betere gesprekken over vaccinatie.